dissabte, 19 de maig del 2018

MASTERCLASS D'ATLETISME A EDUCACIÓ FÍSICA. ENS VISITA CLARA REMACHA, ATLETA DEL F.C. BARCELONA

S’acosta la data en la que ens desplaçarem a les pistes municipals d’atletisme de Mataró per a participar d’una jornada de promoció esportiva organitzada pel Servei d’Esports de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Aquest curs serà el proper dimarts dia 22 de maig. 

Aquesta proposta, que enguany fa 10 anys que realitzem, té com a objectiu tastar diferents modalitats de l’atletisme en un entorn adequat, fent servir materials adients i sota la supervisió de monitors i monitores especialitzats en aquest esports. Com que a la nostra localitat no disposem d’aquest entorn, ens desplacem a Mataró

Ara bé, des de l’àrea d’Educació Física mirem d’integrar a la nostra programació sempre les propostes de promoció esportiva que ens ofereixen i per aquest motiu, els nostres alumnes plantegen aquesta activitat enllaçant-la amb la tasca feta durant el treball de les qualitats físiques bàsiques. Podríem dir que aquest seria el punt de partida. Però no hem d’oblidar que estem parlant d’un esport i, per aquest motiu, convé fixar-se també en la part més tècnica i específica d’aquesta disciplina, que alhora, es desplega en diferents disciplines (llançament de javelina i de pes, salt de tanques, cursa de velocitat, cursa de relleus, salt de llargada i salt d’alçada) amb una base comuna entre elles però amb les seves particularitats pròpies. 

Per a treballar aquesta vessant més tècnica, a l’escola tenim la sort de comptar amb una antiga alumna del centre, que va projectar el seu potencial motriu cap a l’esport de l’atletisme, començant amb el club de Mataró i passant, temps més tard, a la disciplina de la secció d’atletisme del F.C. Barcelona. Es tracta de la Clara Remacha que molt amablement, cada vegada que anem a practicar atletisme a Mataró, té la bona voluntat de prendre part d’una masterclass d’atletisme en la que explica a l’alumnat de 6è de Primària els aspectes més rellevants de les diferents modalitats atlètiques que practicaran a la jornada de promoció esportiva. Aquesta classe magistral s’ha convertit ja en un autèntic clàssic a la nostra escola, que tradicionalment es fa la setmana abans de prendre part de la proposta esportiva d’atletisme i de la qual ja n'han gaudit diferents promocions de l’escola.

La Clara, durant la classe, no només explica les diferents modalitats i com afrontar-les des de la vessant de principiant sinó que també ofereix consells, corregeix i orienta els i les alumnes durant la pràctica. En acabat, els nens i les nenes solen voler saber més coses de la seva trajectòria, de l’esport femení, dels valors de l’esport, de la importància de compaginar bé la pràctica esportiva amb els estudis, de les interioritats de competir per a un club com el F.C. Barcelona, entre d’altres qüestions que la nostra convidada accedeix amb una paciència infinita a respondre. Sovint, també ens acompanya a la jornada de promoció de l’atletisme de Mataró, per veure de prop si la seva masterclass ha sorgit els resultats esperats. I certament, hem de dir que any rere any els i les alumnes de 6è de Primària afronten la jornada d’atletisme d’una manera molt enriquidora ja que el treball previ que han realitzat a l’escola els ha portat a encarar aquest repte en un context molt més significatiu i motivador. 

Veieu com va anar l’activitat a la darrera sessió d’Educació Física.



dimecres, 16 de maig del 2018

A EDUCACIÓ PER A LA SALUT, PARLEM DE PREVENCIÓ DAVANT DE L'EXPOSICIÓ SOLAR

A la classe d'Educació per a la Salut, el passat dilluns vam rebre la visita de l'Oriol i la Laia, farmacèutics de la Farmàcia Vilassar. El motiu, oferir-nos la vessant més professional i pràctica del treball que estem realitzant al voltant dels perills de l'exposició solar sense precaucions. 

Després d'explicar-nos la tasca que el professional de farmàcia pot fer per a la nostra salut ens van mostrar diferents aspectes a tenir en compte cada vegada que ens exposem a les radiacions solars, o sigui, cada dia. Tot seguit, van tenir a bé de portar-nos diferents productes de protecció solar per a comprovar-ne les textures, les propietats, les diferències i els nens i les nenes de 6è van poder triar i remenar entre les diferents propostes i preguntar directament als professionals de farmàcia quins poden ser els productes més apropiats al seu tipus de pell. 

Amb tot, a Educació per a la Salut, tenim clar que el sol és una font d'energia, de positivisme, de salut al cap i a la fi però malauradament cada vegada descobrim més circumstàncies que ens aboquen a prevenir possibles incidències que la nostra pell pot presentar en un futur si a hores d'ara no prenem les precaucions adequades. Ara la tasca teòrica i pràctica ja està en bona part feta, però és temps de que l'alumnat continuï amb la tasca de prevenció en el seu dia a dia, amb els recursos que se'ls han ofert, i que gaudeixin amb salut de l'aire lliure. 

El taller es va acabar amb un obsequi per part dels farmacèutics que consistia en una polsera que ens mostra l'aparició de la radiació ultraviolada, una mostra de diferents productes per a la prevenció solar i un diploma que constata l'aprofitament de la jornada, fet que els hi agraïm moltíssim. 




divendres, 11 de maig del 2018

ENS VISITEN ELS RESPONSABLES D'HUMANITY WINGS, LA ONG LOCAL A QUI DESTINAREM ELS BENEFICIS DE LA 3ª CURSA SOLIDÀRIA D'EDUCACIÓ FÍSICA

Avui divendres dia 11 de maig, l’alumnat de Cicle Superior ha compartit una interessant trobada amb els responsables d’Humanity Wings, l’ONG local que col·labora en diferents indrets per ajudar les persones refugiades. 

Els seus responsables ens han visitat per a donar a conèixer en primer lloc, el drama que milers de persones, moltes d’elles infants, estan patint arreu del món i de quina manera, la seva tasca ha facilitat en bona mesura la qualitat de vida de moltes d’aquestes persones. 

En segon lloc, ens han explicat de quina manera actuen des de la seva organització, què els va motivar a fer aquesta tasca voluntària i solidària a parts iguals i com, un suport realitzat a Vilassar de Mar pot tenir un ressò positiu en la vida de moltes persones que fins a dia d’avui, vivien una situació desconeguda i llunyana per a nosaltres. 

Aquesta trobada s’emmarca en la campanya de sensibilització envers la causa dels refugiats i les refugiades per motius bèl·lics, el motiu pel qual aquest curs s’organitza la Cursa Solidària d’Educació Física. Per aquest motiu, els alumnes de 6è de Primària han aprofitat l’ocasió per a conèixer en persona les persones responsables de la ONG a la qual anirà destinada la nostra ajuda i per a establir un contacte que els mantindrà units durant els propers dies, en els quals els informaran de quin ha estat el desenvolupament de la cursa solidària, quin ha estat el desenllaç solidari que aconseguiran i, finalment, aquest contacte ha de servir per a que la gent d’Humanity Wings ens traslladi com el nostre esforç solidari ha repercutit en la millora de la qualitat de vida de les persones refugiades, la situació de les quals, ens afecta i molt. 

Finalment, hem convidat als responsables de la ONG a participar de la cursa del proper 23 de maig per a que visquin de prop els valors d’una escola solidària. 



ELS NENS I NENES DE 6è DE PRIMÀRIA, EXPLIQUEN EL DRAMA DELS REFUGIATS ALS COMPANYS DE 5è

Aquesta setmana, els nois i noies de 6è de Primària es troben immersos de ple a la campanya de sensibilització envers la causa dels refugiats i les refugiades per motius bèl·lics, el motiu pel qual aquest curs s’organitza la Cursa Solidària d’Educació Física

Per aquest motiu, van presentar als nens i nenes de 5è la seva personal adaptació del llibre “Podrías ser tu! Sí, tú!” editat per l’Editorial Somos Libros i escrit per l’Elisabeth G. Iborra amb il·lustracions de Ruth Juan. Aquest llibre, redactat en col·laboració amb els alumnes de 4t curs d’Educació Primària del Liceu Francès de Barcelona, relata el drama d’una família de refugiats al llarg d’un any en el qual, la seva vida canvia radicalment per culpa dels conflictes bèl·lics. Els beneficis de la venda d’aquesta obra anaven destinats a la ONG amb seu al MaresmeProactivaOpen Arms.

Mirant d’aproximar el llenguatge i la manera d’explicar aquesta difícil situació que milers de persones malauradament pateixen actualment, els alumnes de 6è de Primària van exposar l’objectiu de la Cursa solidària d’Educació Física a l’alumnat de 5è, que són els seus companys i companyes de Cicle. 

Finalment, els van convidar a participar de la cursa solidària del proper 23 de maig quan la classe de 6è de Primària farà arribar a les famílies a través dels alumnes de l’escola, la nota informativa on s’expliquen els detalls de la participació en aquest esdeveniment solidari. 




dimarts, 8 de maig del 2018

3ª CURSA SOLIDÀRIA D'EDUCACIÓ FÍSICA! CORRE PELS REFUGIATS!


S'acosta la 3ª Cursa Solidària d'Educació Física! El proper 23 de maig, una vegada més l'esport, la salut i la solidaritat s'uneixen en un mateix acte que aquest any porta per nom "Corre pels refugiats". 

En breu, us donarem més detalls d'aquest gran esdeveniment esportiu i solidari però aquí en teniu un petit detall per començar a escalfar motors! Mou-te pels refugiats, corre pels refugiats!


dilluns, 7 de maig del 2018

A EDUCACIÓ PER A LA SALUT, PARLEM DE LA PRIVACITAT A LES XARXES SOCIALS

Avui dilluns, hem fet un taller sobre privacitat a les xarxes socials titulat "Qui veu el meu perfil a internet?". 

Es tracta d'una activitat organitzada en col·laboració amb l'Ajuntament de Vilassar de Mar i la Diputació de Barcelona per ajudar als i les alumnes a aprendre a donar valor a les seves dades personals exposades a la xarxa per tal de prevenir-ne un ús fraudulent. 

Al llarg de la classe d'Educació per a la Salut, hem parlat de com gestionar la informació personal a les principals xarxes socials com ara Instagram, Whatsapp i Facebook així com també de quina manera podem evitar estar exposats a persones amb perfils d'usuaris de la xarxa falsos, com podem fer un ús correcte de les dades que compartim amb el nostre cercle de confiança i de quina és la realitat a la que ens exposem quan "acceptem" les condicions d'ús i privacitat de la majoria de xarxes socials més massives. 

Al capdavall, una xerrada informativa molt interessant que fa uns anys s'iniciava a l'Educació Secundària però que enguany hem volgut apropar a la nostra escola ja que l'ús de les xarxes socials cada vegada és més habitual a l'etapa de Primària, malgrat que sovint els adults obliden que moltes d'aquestes aplicacions no permeten el seu ús a menors de 14 anys. 



diumenge, 6 de maig del 2018

SORTIDA D'EDUCACIÓ FÍSICA: VISITEM EL MUSEU OLÍMPIC I DE L'ESPORT I PARTICIPEM EN EL BCN SPORTS FILM

El dimecres dia 2 de maig vam realitzar una sortida de l’àrea de d’Educació Física amb els i les alumnes de 6è curs d’Educació Primària. Per primera vegada, visitàvem el BCN Sports Film, festival de cinema i curtmetratges amb temàtica esportiva i organitzat per la Fundació Barcelona Olímpica, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Un dels principals objectius del BCN Sports Film 2018 és apropar el món audiovisual de temàticaesportiva i els seus valors, al gran públic. El BCN Sports Film 2018 està obert a totes les produccions audiovisuals sense límit de durada que tinguin com a temàtica principal l’esport en les seves diferents disciplines. 

En aquesta edició els i les alumnes van veure de forma gratuïta les següents produccions audiovisuals dels gèneres d’animació, documental i ficció, tant en format de llarg metratge com de curtmetratge:

DEAR BASKETBALL
Estats Units, 2017
Animació · Bàsquet

CANDIDE THOVEX QUATTRO 2
França, 2017 · Ficció · Esquí

RIPPLES
Regne Unit, 2017 · Ficció · Natació

CLAPOTIS
RIPPLE
França, 2017 · Animació · Natació

FÓTSPOR
FOOTSTEPS
Islàndia, 2017 · Ficció · Futbol

VIACRUXIS
Catalunya, 2018 · Animació · Escalada


En acabat, els nens i nenes van fer una visita al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranchon van fer una activitat de recerca proposada des de les classes d’Educació Física. En acabat, van poder passar al l’espai del museu on l’activitat és més interactiva. Aquí en teniu un resum en aquest petit vídeo. 



EDUCACIÓ FÍSICA I JOCS TRADICIONALS: JOCS D'AHIR, D'AVUI I DE DEMÀ?

Hem dedicat les darreres classes d’Educació Física a Cinquè de Primària a conèixer i practicar diferents jocs tradicionals del propi territori. El joc és un fet social i com a tal, ens explica moltes coses de la societat que el juga. Per tant, jugant hem après context, significació i ens ha permès parlar de cultura a través d’una activitat que apareix deforma natural en els infants iconstitueix unmanera peculiar derelacionar-seamb l’entorn.

De jocs tradicionals catalans, després d’haver consultats diverses bibliografies, queda palès que n’hi ha tants que es fa difícil poder-ne fer un recull acurat; però aquest fet és alhora força bo ja que denota la gran riquesa lúdica dels països catalans. 

Us oferim un recull d’imatges d’alguns dels jocs tot mirant d’entendre quins seran els jocs tradicionals del futur. 

divendres, 4 de maig del 2018

A EDUCACIÓ FÍSICA EDUQUEM PER A LA DIVERSITAT I EN LA DIVERSITAT

Quins és l'objectiu? L’objectiu principal d'aquest activista d'Educació Física és el de sensibilitzar els i les alumnes pel que fa a la realitat que viuen diferents col·lectius de persones discapacitades.

Per a què practiquem esport adaptat? Per a entendre que totes les persones tenim alguna discapacitat i que cal posar-se en la pell dels altres per a entendre-ho bé. 

Què podem conseguir? Educar per a la diversitat i en la diversitat, fomentant la igualtat d’oportunitats, eliminant actituds de greuge, de compassió o gests poc o gens integradors.

Ara que ja hem roanat el per què fa tants anys que practiquem esport adaptat a les classes d'Educació Física, us deixem un vídeo on podeu vuere els nens i nenes de Sisè de Primària en l'edició d'enguany.