Tot barrejant les àrees de Coneixement del Medi i d'Educació per a la Salut, l'alumnat de Cinquè ha interpretat diferents proves fetes amb: sucs de fruites, sal, gel, llet, colorants alimentaris, refrescos aparentment "saludables", aigua o suc de llimones.
Abans de seguir els passos de cada experiment, els grups ha mantingut un debat per mirar de trobar una hipòtesi al que creien que passaria en finalitzar cadascuna de les experiències proposades; com si fessin una mena de sondeig anticipat dels resultats del test, on s'hi barrejava la imaginació i la lògica a parts iguals.
Un cop realitzades les proves, tot examinant els passos seguits i mitjançant l'observació dels fets, han confrontat els resultats de les experimentacions amb la seva teoria prèvia, verificant si les seves anotacions inicials coincidien en algun moment amb el que han pogut observar en acabar el seu experiment.
En acabat i ja un cop compartides totes les experiències entre els diferents equips científics, hem analitzat quin fenomen físic o químic ha tingut lloc en cadascun dels assajos que els grups han fet al laboratori de l'escola. D'aquesta manera, hem aportat una resposta científica a fets que cada dia passen a les nostres cuines.I és que una senzilla exploració per la cuina de casa ens permet posar de relleu els nombrosos vincles que existeixen entre la cuina, l'alimentació i el món científic. Hem pogut dur a terme experiments amb substàncies, coccions i productes molt comuns a la nostra vida quotidiana i que, sovint, passen desapercebuts si no ens els observem amb mirada científica.
Aquesta activitat també esdevé una tasca prèvia a la visita que Cicle Superior farà el proper divendres dia 5 de novembre a Món Sant Benet i a la seu de la Fundació Alícia. Aquesta entitat és el bressol de la ciència i l'alimentació a casa nostra i és el lloc on duran a terme diferents experiments vinculant de nou la ciència amb la cuina.
Aquest centre, dedicat a la innovació tecnològica en l'àmbit de l'alimentació, ha millorat gràcies als seus estudis els hàbits alimentaris de la nostra societat i ha permès que nombrosos col·lectius que depenen d'una alimentació molt específica (els pacients hospitalaris, la gent gran, els infants en els menjadors escolars, els celíacs, els diabètics, etc.) es beneficiïn dels resultats de l'experimentació científica a la cuina.
Alhora, la fundació segueix contribuint a la recuperació del nostre patrimoni culinari recuperant la feina de persones que viuen en territoris concrets i posant en valor el producte que ofereixen i la tradició que acompanya aquella elaboració, sovint sostenible i culturalment molt valuós.