dilluns, 19 de novembre del 2018

20 ANYS DE JOCS A LA FESTA DE LA PRESENTACIÓ. FEM MEMÒRIA?

Cada 21 de novembre, celebrem la festa de la fundació de la nostra escola i des de ja fa vint anys, al llarg del matí d’aquesta jornada festiva es realitza una activitat lúdica i esportiva que porta per nom Esport-Diver

Aquesta activitat parteix des de la vessant de l’Educació Física i és un Projecte Integral de Gestió Esportiva amb un caire altament lúdic però també pedagògic. És gestionada i organitzada pels alumnes de sisè curs d’Educació Primària, en el que serà el seu darrer any d’estada a l’escola i hi participen la resta d'alumnes dels cursos del centre i tot el claustre de mestres. 

Els nois i noies més grans de l'escola ofereixen tot un conjunt de propostes de joc a la resta de companys i els mestres, sota un centre d’interès comú. La seva tasca queda recollida de forma curricular dins de la programació d’Educació Física de segon curs de Cicle Superior i, per tant, el balanç posterior que se’n fa, queda reflectit a la primera avaluació del curs.

En aquesta entrada al blog us volem fer memòria dels continguts de l’Esport-Diver al llarg d’aquests anys:

  • Primera edició. Curs 1999/2000: “JUGAR ÉS DIVERTIT, jocs realitzats amb materials esportius.

  • Segona edició. Curs 2000/2001: jocs recreatius amb materials alternatius:FEM ESPORTS DIFERENTS.

  • Tercera edició. Curs 2001/2002: “EUROJOCjocs relacionats amb l’Europa de l’Euro.

  • Quarta edició. Curs 2002/2003: “RECICLAJOC, jocs realitzats amb material de rebuig. 

  • Cinquena edició. Curs 2003/2004: “JOCS PER A TOTHOM, amb un recull de jocs de sensibilització envers les persones amb discapacitat i l’edició del CD PER A UNA ESCOLA DE TOTS” en col·laboració amb el Servei d’Esports de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, del qual se’n va fer la distribució entre centres educatius, entitats i organitzacions de persones amb discapacitat. 

  • Sisena edició. Curs 2004/2005: jocs d’arreu del mónLA VOLTA AL MÓN EN 8 JOCS.

  • Setena edició. Curs 2005/2006: ”MENÚ DE JOCSjocs relacionats amb el menjar i la cuina per celebrar el gran banquet dels 125 anys de la fundació del nostre centre.

  • Vuitena edició. Curs 2006/2007: ”TRADIJOC” jocs de plaça i de carrer que són un petit recull de la tradició lúdica catalana.

  • Novena edició. Curs 2007/2008: “JUGANT LA GENT S’ENTÉNjocs en diferents idiomes sota el lema “La llengua, vincle d’unió, amb la col·laboració de l’especialista en jocs Oriol Ripoll, escriptor, col·laborador de la Universitat Ramón Llull, la Fundació Pere Tarrés, columnista del diari La Vanguardia i fundador de jocsalsegon.com.

  • Desena edició. Curs 2008/2009: celebrem el 10è. aniversari de l’Esport-Diver amb un recull dels millors jocs fets fins el moment titulat THE VERY BEST OF ESPORT-DIVER. Editem de la mà del nostre dissenyador de capçalera Oriol Álvaro el logo dels 10 anys que es transforma en una xapa commemorativa per a tots i totes les alumnes. 

  • Onzena edició. Curs 2009/2010: “COSES DE CASA, sota un treball de coeducació centrat en afavorir el repartiment equitatiu de les tasques domèstiques i amb la col·laboració de Departament d'Acció Social i Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, l’Asociació Hombres por la Igualdad– AHIGE, l’Ajuntament de Vilassar de Dalt i el seu Punt d'Igualtat i l’Ajuntament de Santa Cristina d'Aro.

  • Dotzena edició. Curs 2010/2011: “SANIJOC, jocs per a fomentar la salut sorgits de la tasca que es realitza a l’escola dins de la programació curricular de la nostra assignatura complementària d’Educació per a la Salut.

  • Tretzena edició. Curs 2011/2012: “MENJA’T EL MARESMEJocs vinculats als productes de la terra i d’artesania alimentària, per a conèixer la comarca, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme.

  • Catorzena edició. Curs 2012/2013: “UN JARDÍ DE JOCS. Jocs on hi apareixen referències a la floristeria, al conreu dels horts, a la jardineria, als hivernacles i a les accions més comunes en tots ells (regar, sembrar, podar, plantar, etc...), en col·laboració amb la botiga vilassarenca Blanc Estudi Floral.

  • Quinzena edició. Curs 2013/2014: celebrant el 85è. aniversari de  la creació del personatge de Tintín per part d’HergéELS JOCS D’EN TINTÍN”ambientats a 8 dels seus 24 àlbums.

  • Setzena edició. Curs 2014/2015: continuació de la celebració del 85è. aniversari de la creació del personatge de Tintín per part d’HergéEn aquesta ocasió, ara que ja coneixíem els personatges de la família d'en Tintín, vam voler aprofundir en els valors que Hergé transmet a través dels seus dibuixos i, per aquest motiu, titulem aquest Esport-Diver com a JOCS AMB ELS VALORS D’EN TINTÍN.
 
  • Dissetena edició. Curs 2015/2016: VIU CATALUNYA. TRADICIÓ I CULTURA. CATALUNYA, REGIÓ GASTRONÒMICA 2016”. La idea era mostrar a través de diferents estacions de jocs, vuit elements de la cultura popular catalana com els castellers, els gegants, els bastoners, els diables, etc.; a cada classe s’explicaren els diferents elements de cultura popular, els seus orígens, tradició i característiques.

  • Divuitena edició. Curs 2016/2017: en el marc del lema “Viu Europa, cultura i tradició”, es va proposar “JUGANT I VIATJANT PER EUROPA”, on es proposaven diversos jocs que pertanyien a cadascun dels països europeus que la resta de cursos estaven estudiant (ÀustriaAlemanyaPaïsos BaixosFrançaItàliaGrèciaFinlàndia Suïssa).

  • Dinovena edició. Curs 2017/2018: “JUGUEM AMB PARAULES PERDUDES DE VILASSAR DE MAR”,s’emmarca dins del projecte “Vilassar de Mar cultura”. Aquest curs, ens vam centrar en conèixer la cultura de Vilassar de Mar en consonància amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018. Des de l’Esport-Diver ens vam dedicar a jugar amb tot de paraules seleccionades del Diccionari vilassarenc de paraules perdudes, de Damià Bas, editat a Vilassar de Mar el 2016.

Aquest curs, a la vintena edició, dediquem l’activitat a les aventures que es poden viure en un museu tot proposant “Un matí al Museu de l’Esport-Diver”. De nou, hem demanat la col·laboració al nostre dissenyador Oriol Álvaro per a la confecció del logo del 20è aniversari que s’ha convertit, com podreu comprovar ben aviat, en la xapa commemorativa de l’acte. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada