dimarts, 10 de març del 2020

A SISÈ ESTRENEM LA CUINA D'EDUCACIÓ PER A LA SALUT AMB UNA RECEPTA QUE ENS PARLA DEL MENJAR GLOBAL

Avui dimarts hem iniciat la cuina d'Educació per a la Salut amb la classe de Sisè i hem elaborat una recepta que ens parla de la cuina global.

La recepta ha estat "Amanida de cuscús, tomàquet i mango amb oli de menta". 

Hem vist que fet i fet, les diferències entre les cultures no són excessivament importants pel que fa a l’alimentació, si ens referim als processos d’alimentar-se: mirem de menjar de tot el que ens envolta, ens agrada fer celebracions de coses importants a la nostra vida al voltant d’un àpat, etc. 

Moltes de les diferències es basen en que alguns productes autòctons d’un regió són diferents als d’una altra i que en algunes cultures hi ha aliments tabú, un aliment prohibit degut a motius religiosos o costums de cada societat. 

És important saber que algunes cultures donen molta importància a aquest fet, i saber-ho, és el principal antídot contra la intolerància.

Aquest cuscús, sèmola molt consumida als països àrabs, podria ben ser substituïda per una hortalissa (com un enciam), pasta, proteïnes de peix o carn, un ou dur tallat a bocins, etc., dependent de la zona geogràfica on ens trobéssim. També, el mango, que en aquest cas provenia del Perú, pot ser intercanviat per un préssec de Lleida, sense anar més lluny.







dilluns, 9 de març del 2020

A EDUCACIÓ PER A LA SALUT DE CINQUÈ, CONTINUA LA CUINA DELS LLEGUMS

Després de cuinar una amanida tèbia de llenties, aquesta setmana la cuina de cinquè els ha portat a cuinar amb un altre llegum que d'un temps ençà s'ha convertit en un habitual a la cuina occidental. Es tracta de la soja. 

L’origen de la soja se situa a la Xina, al Japó i a d’altres països d’Orient. És un llegum de la mateixa família que les mongetes o els pèsols. 

D’aquest aliment, se n’obtenen gran varietat de productes: llet de soja, brots de soja, salsa de soja, etc. Ens aporta proteïnes de molt bona qualitat, fibra, minerals (com el calci, el fòsfor, el magnesi i el ferro...) i hidrats de carboni, és a dir, molta energia!

A la cuina d'avui hem fet servir salsa de soja i brots de soja germinada. 

I per acabar-ho d'adobar, hem fet servir gingebre fet que li ha donat un toc més oriental encara. El gingebre és una arrel originària de l’Àsia. La Xina i la Índia en són els principals productors però també se’n fa a Austràlia, Hawaii i Jamaica, des de on diuen que ve el més bo de tots. A les cuines asiàtiques s’utilitza moltíssim, tant en plats dolços com salats. Té un sabor una mica fort, picant i lleugerament amargant, tot i que amb un fons dolç.










dimarts, 3 de març del 2020

VÍDEO DE LA RECEPTA D'EDUCACIÓ PER A LA SALUT GUANYADORA AL CONCURS TASTAFRUITA

Ha valgut la pena esperar. 

El premi del concurs Tastafruita el van guanyar aquest grup d'alumnes el curs 2017/2018, a Quart curs, mentre a la seva programació de Laboratori de cuina a Educació per a la Salut elaboraven receptes amb fruites i hortalisses. 

Com que de ben segur no ho recordeu, i és ben normal, podeu fer memòria clicant aquíaquí aquí. Ja veieu que hi ha on triar per a recordar!

Tot seguit, el curs 2018/2019, van enregistrar; malgrat els nens i nenes ja anaven al curs de Cinquè de Primària i a cuina es dedicaven a la cuina dels llegums, van tornar a cuinar la recepta guanyadora sense cap mena de problema. Si us ve de gust recordar de quin plat estem parlant, cliqueu a la recepta d'Amanida de fruites i iogurt

Doncs ha estat en aquest curs 2019/2020 quan aquest grup de "cuineres i cuiners" ja es dedica a Educació per a la Salut a parlar de gastronomia i cuina creativa quan, des d'Afrucat, l'Associació empresarial de fruita de Catalunya, han penjat el vídeo a la seva web. 

"DESMUNTANT EL MASCLISME". TALLER D'IGUALTAT DE GÈNERE A EDUCACIÓ PER A LA SALUT

Segons el diccionari, feminisme i masclisme es defineixen així:

Feminisme: principi d'igualtat de drets de la dona i de l'home. 

Masclisme: actitud de prepotència dels homes respecte de les dones. Forma de discriminació sexista caracteritzada per la prevalença del l'home. 

Les dues definicions contenen paraules que ja deixen entreveure quina seria l'opció més adient a seguir per un estil de vida saludable a tots els nivells. 

I és que quan parlem de salut a la nostra escola, ho fem de forma integral: salut física, emocional i social. Un dels aspectes que tractem tant a Cicle Inicial, com a Cicle Mitjà com a Cicle Superior és la desigualtat de gènere, per mirar d'erradicar-la. 

Avui dimarts dia 3 de març ha estat el torn del grup de 6è de Primària, que ha participat en el taller "Desmuntant el masclisme" en col·laboració amb la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

El taller, impartit per la Laura, psicòloga del Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilassar de Mar es va iniciar amb unes preguntes prèvies a l’alumnat sobre si tenien la capacitat de definir les paraules igualtat i gènere. Aquest fet ens va dur a parlar sobre la diferència entre el gènere i el sexe, sobre l'expressió de gènere que ens promou l'entorn de cada societat, etc.

Un cop establerta aquesta distinció, la conductora del taller ens va adreçar a parlar sobre si al nostre voltant hi trobem igualtat de gènere. Escoltades les aportacions de l’alumnat, es va procedir a veure exemples a la xarxa de com la nostra societat concep el gènere ja sigui als mitjans de comunicació, productes (com les joguines), la publicitat, el món de l'esport (en relació a la classe d'Educació Física), a la família, a l'escola i amb els cercles d'amics i amigues.

En acabar la sessió, hem debatut quines accions podem fer nosaltres per a canviar els aspectes negatius que hem vist al llarg del taller i que trobem a la nostra societat. D'aquest debat n'han sorgit diferents propostes centrades sobretot en el fet de canviar la nostra actitud i demostrar-ho no només amb paraules d'igualtat i llenguatge no sexista sinó amb fets. 

De fet, la darrera part de la sessió la vam dedicar a analitzar la manera d'enfocar l'Educació Física i l'Educació per a la Salut a la nostra escola. 

L'enfoquem amb la intenció d'acompanyar en el seu desenvolupament a nenes i a nens que esdevinguin persones amb consciència i amb compromís, que no ignorin els comentaris i les actituds sexistes, que defensin en públic la igualtat. Practiquem i pensem l'activitat física amb la intenció de que siguin persones que pensin més enllà del que és convencional tot mirant de no deixar-se influenciar per la publicitat, el cinema, la televisió, les xarxes socials, la literatura, l'imaginari col·lectiu de la societat de la qual formen part... en definitiva voldríem persones que lluitessin pel que fos just! 

Si voleu escoltar un conte "diferent" que ens ajudi a pensar diferent, cliqueu aquesta proposta de l'Institut Balear de la Dona

I la nostra Educació Física i la nostra Educació per a la Salut vol mostrar que el contrari de feminisme no és només el masclisme, sinó la ignorància. Aquesta setmana ens hem adherit, com no podia ser d'una altra manera, a la campanya del Consell de l'Audiovisual de Catalunya que porta per títol:



"Si no veus esport femení, t'estàs perdent la meitat de l'espectacle". 

Els continguts de la campanya els podeu consultar clicant aquest hashtag: #ThoEstasPerdent i la nostra adhesió la podeu consultar en aquesta entrada al blog on hi trobareu les nenes i els nens de Cicle Superior com a protagonistes. 

Volem una cultura del cos que ens permeti créixer individualment i lluitar col·lectivament quan se'ns presenti l'ocasió per a derrocar injustícies i poder intuir un futur on com deia Rosa Luxemburgo "hi hagi un món on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures".

dilluns, 2 de març del 2020

CINQUÈ INAUGURA LA TEMPORADA DE CUINA A EDUCACIÓ PER A LA SALUT

El passat divendres s'iniciava el camí de l'alumnat de Cinquè per la cuina d'Educació per a la Salut on enguany es dedicaran a cuinar plats relacionats amb els llegums. 

Aquest divendres, tot va començar a girar de nou a la nostra cuina elaborant una "Amanida tèbia de llenties" i com ja ve sent habitual des de l'inici d'aquesta experiència ara fa vuit anys, ho fem de la mà de Caprabo

Al llarg d'aquestes properes setmanes cuinaran receptes vinculades als llegums i esperem que sigui un interessant viatge d'aprenentatge i experiències saludables per a fomentar la seva autonomia a la cuina, la seva creativitat, el treball en equip i la promoció dels hàbits saludables d'alimentació. 








LA CLASSE DE 5è REP UN RECONEIXEMENT INESPERAT I MOLT VALUÓS PEL SEU TREBALL SOBRE L'EQUILIBRI A EDUCACIÓ FÍSICA

Us explicàvem a l'entrada anterior que la classe de 5è havia iniciat el trimestre d'Educació Física amb una mostra d'acrosport titulada "Equilibrant!".

Aquest espectacle es basava en un petit projecte de treball cooperatiu relacionat amb l'equilibri on, cada grup, havia dissenyat la seva particular seqüència de figures d'equilibri, tant individuals com col·lectives, per mirar de presentar-la tant a d'altres cursos de l'escola amb la finalitat de compartir-la així com també amb la idea de convertir-se en motor d'inspiració per a d'altres companys i companyes. 


Els grups que van tenir la sort de poder gaudir d'aquest show van ser les classes de Primer i de Quart de Primària, el passat 7 de febrer. Podeu veure el vídeo de l'activitat clicant aquí

Que la tasca feta a Educació Física va esdevenir una font d'inspiració per als cursos de Primer i de Quart va quedar constatat a les hores del pati dels dies posteriors a l'exhibició d'acrobàcies diferents grups d'alumnes practicaven figures en diferents zones del pati.

El passat divendres, però, a la classe de 5è hi va haver una visita inesperada. L'alumnat de Primer i de Quart va correspondre a la invitació feta pel grup de Cinquè obsequiant-los amb una medalla personalitzada en agraïment per haver-los convidat a l'estrena de "Equilibrant!". 

Després d'exposar al grup de grans el seu agraïment, cada nen i nena de les classes de Primer i de Quart van lliurar una medalla que reconeix el mèrit en aquesta tasca i que, al capdavall, amplia la dimensió d'aquesta tasca a tots els Cicles d'Educació Primària i a d'altres àrees ja que les medalles les han confeccionat plegats a la classe de Plàstica treballant de forma conjunta. 

Les nenes i els nens de Cinquè van quedar primer, molt sorpresos i, en acabat molt agraïts d'aquest gest tan generòs i emotiu, del qual totes i tots en vam aprendre.