dijous, 29 de novembre del 2018

ENHORABONA ALUMNES DE 6è PER LA VOSTRA VERSIÓ DE L'ESPORT-DIVER

El passat 21 de novembre, vam celebrar la festa de La Presentació amb una nova Edició de l'Esport-Diver i el concert de Santa Cecília.

En aquest enllaç, us oferim un vídeo que ens explica amb imatges com va anar l'activitat d'Educació Física organitzada pels i les alumnes de 6è de Primària.

Aquest curs, l'Esport-Diver arribava a la seva vintena edició i ja fa uns dies us vam penjar una entrada al blog de Cicle Superior en la qual us fèiem memòria de les 19 edicions anteriors, entrada que podeu consultar clicant aquí

Us deixem doncs aquest vídeo que fa un recull del matí ple de jocs que els nens i nenes de 6è de Primària van dissenyar per a la resta de cursos de l'escola i que estaven basats, en la seva majoria, en reptes cooperatius a resoldre amb l'ajuda dels companys i companyes de classe. 

Esperem que us agradi tant com ens va agradar a nosaltres jugar durant aquesta vintena edició del nostre Esport-Diver!

LA CURSA SOLIDÀRIA D'EDUCACIÓ FÍSICA, TANCA EL CERCLE AMB LA VISITA DELS VOLUNTARIS D'HUMANITY WINGS

Avui dilluns dia 26 de novembre ens han visitat tres voluntaris d'Humanity Wingsl’ONG local que es dedica a col·laborar en diferents accions solidàries per tal de donar suport principalment a les persones refugiades i la tasca de la qual vam dedicar la 3ª Cursa Solidària d'Educació Física el curs passat que podeu recordar clicant aquí

Els seus responsables ens han visitat en aquesta ocasió per a explicar-nos com els havia anat la seva experiència de cooperació solidària durant aquest estiu, desenvolupada principalment a Atenes

Davant d'un auditori format per les nenes i pels nens de Cicle Superior, que són habitualment les encarregades i els encarregats de dur a terme l'organització de les curses solidàries d'Educació Física, hem pogut escoltar les narracions dels responsables de la ONG al voltant de la seva experiència de primera mà ajudant milers de persones refugiades, moltes d’elles infants, que a Grècia conviuen amb altres persones que també es troben en situació d'alta vulnerabilitat social. 

Amb una expedició formada per unes 30 persones, els voluntaris han mirat de facilitar en la mesura de les seves possibilitats, la qualitat de vida de moltes d’aquestes persones que són acollides en diferents camps de refugiats i refugiades grecs. La majoria d'aquestes persones provenen de Pakistan, Eritrea, Somàlia, Palestina o AfganistanEns han estat explicant que la seva tasca ha estat sobretot la de mirar de pal·liar la manca de productes d'higiene de primera necessitat (sobretot bolquers per als infants) així com d'aliments bàsics (oli, sucre, arròs, llegums, conserves). 

D'altra banda, els mestres que formaven part de l'expedició han ajudat també en tasques didàctiques vinculades a l'aprenentatge de la llengua anglesa així com amb classes d'informàtica). 

Humanity Wings també ha organitzat un casal d'estiu per a totes les nenes i els nens refugiats dels camps on han estat treballant aportant així un xic més d'alegria a la seva situació actual a través de tallers de manualitats, jocs i sortides per la ciutat. 


A banda de la tasca desenvolupada al camp de refugiats d'Atenes, les voluntàries i els voluntaris han pres part en tasques de suport en d'altres camps de refugiats més allunyats de la capital on a banda de les crues condicions associades a la migració de la llar per a mirar d'acollir-te, s'hi afegeixen aspectes d'aïllament social i de soledat en trobar-se en zones molt allunyades de les principals zones urbanes gregues. En aquest camps l'aportació de joguines així com de la companyia i l'atenció dispensades a les persones refugiades han estat de gran ajuda. 

Un altra de les col·laboracions s'ha fet amb Metges sense fronteres i al centre de maternitat del Proyecto Humanidad gestionat per la ONG Provocando la paz; en aquest centre s'hi atenien dones embarassades, amb nadons o bé que han patit assetjament de gènere al llarg del seu periple provocat per la migració forçosa del seu país. Per últim, han pogut realitzar tasques de suport logístic al Hotel City Plaza d'Atenes, actualment ocupat per les persones refugiades. 

Els i les nostres alumnes han volgut saber, durant el torn de preguntes, aspectes com ara per què hi ha tants refugiats i refugiades? Què els aporta ser voluntaris i voluntàries? Què els va convèncer per a fer-se'n? Com es pot actuar localment per a després fer-ho globalment? Han volgut saber si van tenir por per a la seva seguretat en algun moment? I sobretot, han volgut conèixer de històries o relats reals que els amics i amigues d'Humanity Wings ens han pogut traslladar de primera mà.

Hem agraït la seva visita, la seva atenció i la posada de relleu del seu voluntariat fet que ens serveix d'exemple i ens omple de satisfacció en saber que, a través de l'àrea d'Educació Física, tota l'escola va poder realitzar un suport a Vilassar de Mar que ha tingut un ressò molt positiu en la vida de moltes persones que fins a dia d’avui malauradament viuen una situació d'incertesa que esperem que es resolgui positivament amb el temps i amb l'ajuda de tothom. 

dimarts, 27 de novembre del 2018

Consell d'infants

Aquí us deixem unes fotografies del consell d'infants on hi podreu veure els nostres representants de l'escola i una mica d'informació al respecte:









divendres, 23 de novembre del 2018

5è - Comencem amb els ukuleles

Aquí us deixem un petit recull sobre la primera experiència dels i les alumnes de 5è amb els ukuleles!!!

Esperem que el gaudiu, nosaltres, seguirem practicant al màxim aquest nou instrument que estem descobrint plegats!

dilluns, 19 de novembre del 2018

20 ANYS DE JOCS A LA FESTA DE LA PRESENTACIÓ. FEM MEMÒRIA?

Cada 21 de novembre, celebrem la festa de la fundació de la nostra escola i des de ja fa vint anys, al llarg del matí d’aquesta jornada festiva es realitza una activitat lúdica i esportiva que porta per nom Esport-Diver

Aquesta activitat parteix des de la vessant de l’Educació Física i és un Projecte Integral de Gestió Esportiva amb un caire altament lúdic però també pedagògic. És gestionada i organitzada pels alumnes de sisè curs d’Educació Primària, en el que serà el seu darrer any d’estada a l’escola i hi participen la resta d'alumnes dels cursos del centre i tot el claustre de mestres. 

Els nois i noies més grans de l'escola ofereixen tot un conjunt de propostes de joc a la resta de companys i els mestres, sota un centre d’interès comú. La seva tasca queda recollida de forma curricular dins de la programació d’Educació Física de segon curs de Cicle Superior i, per tant, el balanç posterior que se’n fa, queda reflectit a la primera avaluació del curs.

En aquesta entrada al blog us volem fer memòria dels continguts de l’Esport-Diver al llarg d’aquests anys:

  • Primera edició. Curs 1999/2000: “JUGAR ÉS DIVERTIT, jocs realitzats amb materials esportius.

  • Segona edició. Curs 2000/2001: jocs recreatius amb materials alternatius:FEM ESPORTS DIFERENTS.

  • Tercera edició. Curs 2001/2002: “EUROJOCjocs relacionats amb l’Europa de l’Euro.

  • Quarta edició. Curs 2002/2003: “RECICLAJOC, jocs realitzats amb material de rebuig. 

  • Cinquena edició. Curs 2003/2004: “JOCS PER A TOTHOM, amb un recull de jocs de sensibilització envers les persones amb discapacitat i l’edició del CD PER A UNA ESCOLA DE TOTS” en col·laboració amb el Servei d’Esports de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, del qual se’n va fer la distribució entre centres educatius, entitats i organitzacions de persones amb discapacitat. 

  • Sisena edició. Curs 2004/2005: jocs d’arreu del mónLA VOLTA AL MÓN EN 8 JOCS.

  • Setena edició. Curs 2005/2006: ”MENÚ DE JOCSjocs relacionats amb el menjar i la cuina per celebrar el gran banquet dels 125 anys de la fundació del nostre centre.

  • Vuitena edició. Curs 2006/2007: ”TRADIJOC” jocs de plaça i de carrer que són un petit recull de la tradició lúdica catalana.

  • Novena edició. Curs 2007/2008: “JUGANT LA GENT S’ENTÉNjocs en diferents idiomes sota el lema “La llengua, vincle d’unió, amb la col·laboració de l’especialista en jocs Oriol Ripoll, escriptor, col·laborador de la Universitat Ramón Llull, la Fundació Pere Tarrés, columnista del diari La Vanguardia i fundador de jocsalsegon.com.

  • Desena edició. Curs 2008/2009: celebrem el 10è. aniversari de l’Esport-Diver amb un recull dels millors jocs fets fins el moment titulat THE VERY BEST OF ESPORT-DIVER. Editem de la mà del nostre dissenyador de capçalera Oriol Álvaro el logo dels 10 anys que es transforma en una xapa commemorativa per a tots i totes les alumnes. 

  • Onzena edició. Curs 2009/2010: “COSES DE CASA, sota un treball de coeducació centrat en afavorir el repartiment equitatiu de les tasques domèstiques i amb la col·laboració de Departament d'Acció Social i Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, l’Asociació Hombres por la Igualdad– AHIGE, l’Ajuntament de Vilassar de Dalt i el seu Punt d'Igualtat i l’Ajuntament de Santa Cristina d'Aro.

  • Dotzena edició. Curs 2010/2011: “SANIJOC, jocs per a fomentar la salut sorgits de la tasca que es realitza a l’escola dins de la programació curricular de la nostra assignatura complementària d’Educació per a la Salut.

  • Tretzena edició. Curs 2011/2012: “MENJA’T EL MARESMEJocs vinculats als productes de la terra i d’artesania alimentària, per a conèixer la comarca, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme.

  • Catorzena edició. Curs 2012/2013: “UN JARDÍ DE JOCS. Jocs on hi apareixen referències a la floristeria, al conreu dels horts, a la jardineria, als hivernacles i a les accions més comunes en tots ells (regar, sembrar, podar, plantar, etc...), en col·laboració amb la botiga vilassarenca Blanc Estudi Floral.

  • Quinzena edició. Curs 2013/2014: celebrant el 85è. aniversari de  la creació del personatge de Tintín per part d’HergéELS JOCS D’EN TINTÍN”ambientats a 8 dels seus 24 àlbums.

  • Setzena edició. Curs 2014/2015: continuació de la celebració del 85è. aniversari de la creació del personatge de Tintín per part d’HergéEn aquesta ocasió, ara que ja coneixíem els personatges de la família d'en Tintín, vam voler aprofundir en els valors que Hergé transmet a través dels seus dibuixos i, per aquest motiu, titulem aquest Esport-Diver com a JOCS AMB ELS VALORS D’EN TINTÍN.
 
  • Dissetena edició. Curs 2015/2016: VIU CATALUNYA. TRADICIÓ I CULTURA. CATALUNYA, REGIÓ GASTRONÒMICA 2016”. La idea era mostrar a través de diferents estacions de jocs, vuit elements de la cultura popular catalana com els castellers, els gegants, els bastoners, els diables, etc.; a cada classe s’explicaren els diferents elements de cultura popular, els seus orígens, tradició i característiques.

  • Divuitena edició. Curs 2016/2017: en el marc del lema “Viu Europa, cultura i tradició”, es va proposar “JUGANT I VIATJANT PER EUROPA”, on es proposaven diversos jocs que pertanyien a cadascun dels països europeus que la resta de cursos estaven estudiant (ÀustriaAlemanyaPaïsos BaixosFrançaItàliaGrèciaFinlàndia Suïssa).

  • Dinovena edició. Curs 2017/2018: “JUGUEM AMB PARAULES PERDUDES DE VILASSAR DE MAR”,s’emmarca dins del projecte “Vilassar de Mar cultura”. Aquest curs, ens vam centrar en conèixer la cultura de Vilassar de Mar en consonància amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018. Des de l’Esport-Diver ens vam dedicar a jugar amb tot de paraules seleccionades del Diccionari vilassarenc de paraules perdudes, de Damià Bas, editat a Vilassar de Mar el 2016.

Aquest curs, a la vintena edició, dediquem l’activitat a les aventures que es poden viure en un museu tot proposant “Un matí al Museu de l’Esport-Diver”. De nou, hem demanat la col·laboració al nostre dissenyador Oriol Álvaro per a la confecció del logo del 20è aniversari que s’ha convertit, com podreu comprovar ben aviat, en la xapa commemorativa de l’acte. 





divendres, 16 de novembre del 2018

A LA FESTA DE LA PRESENTACIÓ, L'ESPORT-DIVER FARÀ 20 ANYS!

Menys d'una setmana per a la Festa de La Presentació. El proper dimecres 21 de novembre celebrem aquesta data tan assenyalada en el calendari escolar amb una nova edició de l'Esport-Diver i un nou concert de Santa Cecília

Ara bé, aquest Esport-Diver és especial ja que enguany es compleixen 20 anys del naixement d'aquesta activitat inclosa a la programació d'Educació Física de 6è curs de Cicle Superior i organitzada per les nenes i els nens de 6è en la que s'hi proposen jocs a tota la resta de companys i de companyes de l'escola. 

Els i les alumnes de 6è ens han proposat passar "Un matí al museu de l'Esport-Diver" amb tot un seguit de juguesques que els cursos participants hauran de resoldre de forma cooperativa. 

Com si d'una estrena cinematogràfica es tractés, us oferim aquest tràiler per a que us feu una idea del que s'està preparant a 6è de cara al proper 21 de novembre. 

Esperem que us agradi!

diumenge, 7 d’octubre del 2018

FER ACTIVITAT FÍSICA DE FORMA SOSTENIBLE, SEMPRE ÉS UN PREMI!

Ja fa uns dies de les nostres activitats d'Educació Física vinculades a la Setmana Europea de la Mobilitat, que sempre fan que comencem el curs de forma activa i compromesa a nivell d'activitat física i de sostenibilitat, tot movent-nos per Vilassar de Mar

De fet, els beneficis de l'activitat física no els descobrirem pas ara i a més, si aquesta és feta en grup, encara són més nombrosos. A banda, pensem que és bo ajudar a posar de relleu la necessitat de mantenir un estil de vida actiu, sostenible i compromès amb el nostre entorn i què millor que fer-ho deixant de banda la publicitat, les aules, les campanyes, els símbols i posant-se el xandall i animant-nos a fer un tomb per la vila amb diferents propostes, des de més plàstiques com és el cas d'Educació Infantil, a d'altres provinents d'altres països com la marxa nòrdica de Cicle Mitjà, o bé jugant al nostre entorn natural per excel·lència com és la platja fent jocs cooperatius amb Cicle Inicial o recorrent diferents espais urbans en una llarga caminada entre ciutats per part de Cicle Superior. 

Si ho penses bé, tot són aspectes positius. Però a aquests aspectes s'hi ha sumat una petita recompensa. Gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Vilassar de Mar que va tenir present la nostra aportació als actes de la Setmana Europea de la Mobilitat, aquest passat dijous vam poder repartir a totes les nenes i els nens que van participar de les accions esportives un detall commemoratiu de la proposta de mobilitat sostenible d'enguany. 

Esperem que aquest obsequi acompanyi les nostres i els nostres alumnes en properes activitats físiques que, com ens agrada explicar, millorin la seva salut física, emocional i social. Que en gaudiu molt!





divendres, 5 d’octubre del 2018

5è - Boomwhackers

Ahir els i les alumnes de 5è vam començar a treballar les cançons de classe amb diferents sonoritats. Per tal de fer-ho de la manera més cooperativa possible vam decidir provar de tocar els boomwhackers, aquests vistosos i divertits instruments que es toquen de manera col·lectiva. Aquests instruments afavoreixen molt l'escola activa, l'atenció, la comunicació no verbal i la cohesió a la vegada que ens requereixen una alta concentració per realitzar una activitat molt senzilla.

Us deixem el vídeo resultant de la cançó "Noia, si et vols divertir" i un segon vídeo en el que practicàvem la interpretació gestual de direcció, aspecte molt important en la interpretació col·lectiva de peces.

Esperem que ho gaudiu tant com ho vàrem fer nosaltres!


dimarts, 2 d’octubre del 2018

6è - La meva cançó de l'estiu

Els i les alumnes de 6è vam començar les sessions de música preparant una cançó que ha estat important per nosaltres durant aquest estiu. Un cop escollida, tenint en compte els criteris de cançons pactats, n'hem esbrinat diferents aspectes com ara els cantants o grups, l'estil de la cançó, la discografia del grup...

Aquí us deixem una foto de les primeres exposicions que n'hem fet pels companys, on hem pogut compartir tota aquesta informació cercada i a més a més, escoltar-ne un fragment.


dilluns, 24 de setembre del 2018

6è - Samba + Audició

Els i les alumnes de 6è hem estat treballant diferents continguts en aquestes primeres sessions de música. Per començar em començat a conèixer la Samba com a gènere músical i n'hem creat petits passos per quadrar-los, en petits grups, amb el ritme de la música. D'altra banda, hem començat a treballar audicions buscant nosaltres aspectes a fixar-nos, per tal de fer-ho en l'audició de "Tocata i fuga en Re menor" de Johann Sebastian Bach ens hem ajudat de dues pilotes que simbolitzaven les dues frases musicals i que només ens anàvem passant quan la frase musical assignada a cada pilota apareixia.

dissabte, 22 de setembre del 2018

DISSENYEM REPTES COOPERATIUS A EDUCACIÓ FÍSICA

Hem començat el curs a Cicle Superior dissenyant diferents reptes cooperatius a les sessions d'Educació Física per a proposar-los a la resta de companys i de companyes. 

Les propostes que han aportat els i les alumnes han estat creatius i originals alhora que molt engrescadores i abans d'oferir-les a la resta del grup, els han provat per a comprovar que era possible dur-los a terme. 

La major part dels reptes redactats els hem fet servir a la sortida emmarcada en els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat, compartint-los entre l'alumnat de les classes de Cinquè i de Sisè; en podeu veure el resultat clicant aquí. Però la resta, els hem realitzat a classe d'Educació Física i encara ens n'han quedat alguns per a fer-los servir ben aviat. 

Us deixem un brevíssim resum de ha anat aquesta primera experiència cooperativa. 

REPTES COOPERATIUS A LA PASSEJADA EN MOTIU DE LA SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT

Del 16 al 22 de setembre es celebra la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitats més sostenibles, segurs i saludables així com per ajudar a visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic urbà per a la reducció de la contaminació. Aquest és un esdeveniment que enllaça amb la European Mobility Week on més de 2500 ciutats de 51 països diferents organitzen activitats similars durant una setmana per conscienciar sobre un model de mobilitat més saludable, segur i sostenible. Podeu trobar, a les agendes dels dos enllaços, totes les activitats que s'han fet al nostre centre. 
 
I a la nostra escola, cada any s'organitzen activitats que s'emmarquen dins de l'àrea d'Educació Física i d'Educació per a la Salut on es proposen accions d'activitat física en diferents espais urbans de Vilassar de Mar (la platja, els carrers i places del poble, les rutes saludables que uneixen la nostra vila amb les veïnes, etc.). La proposta no només queda fixada en aquesta setmana, sinó que al llarg del curs, és habitual sortir de l'escola i desplaçar-se per la ciutat per anar a fer diferents activitats físiques. 

Els i les alumnes de Cicle Superior aquest curs hi han participat recuperant la ruta realitzada ara fa dos cursos i que ens duia fins a Premià de Mar però enguany afegint-hi un seguit de reptes cooperatius redactats pels mateixos nens i nenes durant les sessions d'Educació Física; els i les alumnes de Cinquè i de Sisè es van barrejar en diferents grups i amb el seu nou equip, van mirar de superar els reptes que, per sorteig, els tocava afrontar. 

En acabat vam continuar el nostre camí fins arribar finalment a l'escola, havent dinat i amb dotze quilòmetres de caminada al damunt per trams urbans, de platja i a través de diferents zones agrícoles. 

Podeu veure un petit resum de l'activitat en aquest vídeo:



dijous, 14 de juny del 2018

TANQUEM EL PROJECTE DE LA COOPERATIVA AMB UNA FESTA HOLI A LA PLATJA

El projecte de la cooperativa d’enguany, que han dut a terme els i les alumnes de 5è de Primària, ha arribat al seu final. 

Per a celebrar l’èxit del projecte, els nens i nenes de 5è van anar a la platja a fer uns quants jocs i, per primera vegada a l’escola, una festa holi

Aquest tipus de festa, anomenada també festa dels colors, és una festivitat primaveral celebrada sobretot pels hindús a l’Índia, el Nepal Sri Lanka. En els darrers anys s’ha fet molt popular tant a Europa com al nostre país. 

Nosaltres li donem un to més festiu però originàriament té un altre significat cultural: és una festa on cada persona s’allibera dels errors del passat, obliden i perdonen. És un dia per pagar o perdonar els deutes, reprendre el contacte perdut amb altres persones o bé és un dia que marca l’inici de la primavera. 

Nosaltres ens quedem amb l’accepció més festiva de la festa i l’aprofitem per a celebrar que la feinada feta per l’equip de 5è en aquest projecte de la cooperativa "Power 25" ha estat fantàstic! Enhorabona cooperativistes!