dilluns, 8 d’abril del 2019

"SERPS INOFENSIVES EN UNA SELVA DE GUSTOS". RECEPTA SABOROSA D'EDUCACIÓ PER A LA SALUT

Amb aquesta proposta de creativitat a la cuina els alumnes i les alumnes de 6è curs s’acomiaden de la temporada de cuina a Educació per a la Salut, ja que aquesta és la darrera de les elaboracions que fem enguany.

En aquesta ocasió, hem plantejat als diferents equips de cuina el repte de cuinar un mateix plat titulat “Serps inofensives en una selva de gustos”. En aquesta activitat, la recepta ha seguit una dinàmica diferent del que se sol fer en el cas de les receptes tradicionals, en el sentit que no es treballa la reproducció d’un procés preestablert, sinó que hem propiciat la creativitat dels equips de cuina en base a uns coneixements adquirits a l’aula. 

El repte és que cadascun dels grups ha d’elaborar una amanida en la qual hi hagi una barreja dels diferents gustos: àcid, dolç, salat i amargant i que aquesta combinació serà la selva que acompanyarà les serps inofensives.

Hem exposat tots els ingredients corresponents a cada família de sabors predominants i després de parlar-ho amb la resta de l'equip, els alumnes han triat un aliment com a representant de cadascun dels sabors;  el que calia era fer una bona tria per a combinar-los entre ells. L’amanida que han fet els alumnes ha estat la base del plat on hi hem posat les nostres serps inofensives, fetes amb salsitxes enfilades en un pal de broqueta que s’aniran fent mentre els grups triaven i manipulaven la resta d'ingredients.

Cada equip de cuina disposava d’una fitxa de la recepta en blanc, que anaven omplint amb les anotacions dels materials necessaris per a dur-la a terme, els ingredients i quantitats que faran servir, la tècnica culinària que utilitzaven per a treballar cadascun d’aquests ingredients, com estructuraven la presentació del plat, el lloc preferent en un menú que el seu plat podia ocupar i, per últim, les observacions, idees i orientacions que creien més adients de destacar.

D’aquesta manera, en acabar la jornada de cuina, cada equip de cuina ha presentat una versió diferent d’un mateix plat, mostrant combinacions diferents de textures, aromes, sabors i colors, així com del per què de la presentació del plat d’una o altra manera. 










dilluns, 1 d’abril del 2019

A SALUT, PARLEM DE L'ESTACIONALITAT DELS PRODUCTES, DE CULTURA GASTRONÒMICA I CUINEM UNA AMANIDA GLOBAL

Els i les alumnes de 6è de Primària continuen la temporada de cuina a Educació per a la Salut amb la recepta "Amanida de cuscús amb tomàquet, mango i oli de menta" que hem utilitzar de cultures gastronòmiques, aliments de proximitat, exòtics, aliments tabú per algunes cultures, etc. 

Actualment podem menjar gairebé de tot durant gairebé tot l'any. I és que malgrat els avenços tecnològics han permès consumir durant tot l’any aliments que abans només es podien prendre durant la temporada de collita, cal conèixer també la importància de l’estacionalitat dels productes. D’altra banda, les noves tecnologies i els moviments migratoris han permès accedir a cultures alimentàries que abans no coneixíem.

I la nostra cultura ho fa igual que les altres cultures; l’acte de menjar és un element d’identificació cultural, a més a més de ser un procés nutritiu amb aspectes d’afectivitat, identificació social, cultura, religió, etc. Per aquest motiu, les diferents maneres que té cada país d’alimentar-se també són definides per la seva tradició, la seva història i la seva identitat social i religiosa. La gastronomia de cada país està definida, entre altres factors, per les tradicions, la cultura i l’economia que li són pròpies. Per exemple:

L’arròs és el cereal bàsic de la cultura oriental. El blat és el cereal bàsic de l’àrea mediterrània. El blat de moro és un cereal originari d’Amèrica i ocupa el segon lloc entre els més cultivats, després del blat. Així doncs, el blat a Occident, el blat de moro a Amèrica, l’arròs a l’Àsia i el mill a l’Àfrica són cereals que proporcionen els hidrats de carboni que necessitem, i per això són símbols de vida en moltes cultures. 


En aquest sentit, pensem que és bo conèixer, respectar i incorporar les tradicions culinàries d’arreu però alhora, fer prevaldre els excel·lents aspectes positius que presenta la cultura culinària mediterrània i avui en dia s’han perdut, en molts casos, a causa de la globalització actual així com dels mals estils de vida.

A la recepta d’avui, hem proposat un plat protagonitzat per una fruita forana com és el mango. Amb ell, ens endinsem en la preparació d’una amanida de cuscús, tomàquet i mango, amb oli de menta i llimona tot practicant el fet d'aromatitzar olis. 


D’aquesta manera, hem reflexionat sobre un plat que pot mantenir la seva base arreu on es faci però incorporant productes del seu entorn i, a més, tenint en compte l’estacionalitat; és a dir: aquest cuscús (sèmola molt consumida als països àrabs) podria ben ser substituïda per una hortalissa (com un enciam), pasta, proteïnes de peix o carn, un ou dur tallat a bocins, etc., dependent de la zona geogràfica on ens trobéssim. També, el mango, que en aquest cas prové del Perú, pot ser intercanviat per un préssec de Lleida, sense anar més lluny. D’altra banda, també hem après a aromatitzar, mitjançant la maceració, un oli d’oliva amb menta; per a fer-ho hem fet servir menta del nostre hort ecològic de plantes aromàtiques de qui se'n cuida la classe de Tercer. Aquest oli que podrem fer servir per aquest o per a d’altres preparacions culinàries. 

Tot seguit us afegim unes fotografies de la feina dels alumnes en aquesta recepta. 

Bon profit!