dimarts, 28 de maig del 2019

TALLER DE FOTOPROTECCIÓ SOLAR AMB ELS AMICS DE LA FARMÀCIA VILASSAR

A Educació per a la Salut hem tingut la sort de poder comptar de nou amb l'Oriol i la Laia, farmacèutics de la Farmàcia Vilassar que ens han visitat a l'escola per a dur a terme un taller per al foment dels bons hàbits de protecció solar d'una manera molt didàctica, dinàmica i entretinguda.

Tal i com vam fer el curs passat, després de treballar a les classes d'Educació per a la Salut les activitats vinculades a la fotoprotecció, hem convidat els farmacèutics per a que ens aportin consells, indicacions i la seva mirada professional per a resoldre els dubtes que encara podíem tenir quan pensem en protegir la nostra pell de l'exposició solar. 

Després d'explicar-nos la tasca que el professional de farmàcia pot fer per a la nostra salut ens van mostrar diferents aspectes a tenir en compte cada vegada que ens exposem a les radiacions solars, és a dir, cada dia. 

Tot seguit, van tenir a bé de portar-nos diferents productes de protecció solar per a comprovar-ne les textures, les propietats, les diferències i els nens i les nenes de 6è van poder triar i remenar entre les diferents propostes i preguntar directament als professionals de farmàcia quins poden ser els productes més apropiats al seu tipus de pell destacant que la pell és un òrgan que amb molta memòria i que voldríem adquirir bons hàbits de salut ara per a gaudir d'una millor qualitat de vida en el futur. 

Amb tot, a Educació per a la Salut, tenim clar que el sol és una font d'energia, de positivisme, de salut al cap i a la fi però malauradament cada vegada descobrim més circumstàncies que ens aboquen a prevenir possibles incidències que la nostra pell pot presentar en un futur si a hores d'ara no prenem les precaucions adequades. 

Ara la tasca teòrica i pràctica ja està en bona part feta, però és temps de que l'alumnat continuï amb la tasca de prevenció en el seu dia a dia, amb els recursos que se'ls han ofert, i que gaudeixin amb salut de l'aire lliure. 



El taller es va acabar amb el lliurament d'un obsequi per part dels farmacèutics que consistia en una polsera que ens mostra l'aparició de la radiació ultraviolada, una mostra de diferents productes per a la prevenció solar i un diploma que constata l'aprofitament de la jornada, fet que agraïm moltíssim als nostres farmacèutics de capçalera! Fins aviat i moltes gràcies!!!


JOCS TRADICIONALS A LES CLASSES D'EDUCACIÓ FÍSICA DE 5è DE PRIMÀRIA

Al llarg d'aquestes primeres sessions del tercer trimestre, el grup de 5è ha estat practicant a Educació Física diferents jocs tradicionals del nostre territori.

Jocs molt coneguts de tauler i d'altres clàssics més moguts, però també altres aportacions, com la morra o les bitlles catalanes, han ampliat el repertori lúdic dels nostres i les nostres alumnes a través de la memòria jugada del nostre entorn. 

A banda, les nenes i els nens de 5è han dut a terme un treball de recerca sobre joc tradicional que ha portat, a la seva gran majoria, a investigar en el seu entorn proper sobre jocs i joguines d'altres èpoques que mantenen intactes la seva capacitat lúdica a dia d'avui. 







LA CLASSE DE 6è PRESENTA A LA RESTA DE COMPANYES I DE COMPANYS, LA CURSA SOLIDÀRIA D'EDUCACIÓ FÍSICA "CORRE PELS PETITS VALENTS"

Malgrat que ja fa uns dies que les polseres solidàries de l'Hospital de Sant Joan de Déu són a disposició de l'alumnat, aquesta setmana el Grup de Difusió de la cursa solidària d'Educació Física ha passat per les aules de l'escola per a explicar a companyes i companys les característiques de la cursa d'enguany. 

Com sabeu, aquest any la cursa porta per nom “Corre per les petites i els petits valents” amb la intenció de recaptar fons per ajudar a tirar endavant els projectes de recerca per a la lluita contra el càncer infantil a l’hospital de Sant Joan de Déu

Els i les alumnes de 6è de Primària que s'encarreguen de la vessant de comunicació de la cursa han recordat a la resta de l'alumnat que la nostra col·laboració d'enguany es fa a través d’un dels productes de la botiga solidària: la polsera solidària, a canvi d’una donació de 3 € (tot recordant que tenim de temps fins el dimarts dia 11 de juny per a fer el nostre donatiu). 



LA CLASSE DE 6è PRACTICA ATLETISME AMB EL CLUB ATLÈTIC LAIETÀNIA

El passat divendres 24 de maig, la classe de 6è va participar a la jornada de promoció esportiva de l'atletisme, que es va celebrar a l'estadi municipal d'atletisme de Mataró, de la mà dels monitors i de les monitores del Club Atlètic Laietània

Al llarg del matí, els i les atletes de 6è van poder conèixer de prop, en un entorn d'aprenentatge específic i amb material propi de cada prova, les modalitats de  cursa de velocitat, llançament de javelina, salts d'obstacles, de llargada i d'alçada i la ja tradicional cursa de relleus que tanca la jornada i que enguany vam compartir amb les companyes i els companys de les escoles Pla de l'Avellà i Vaixell Burriac.   

Malgrat les estones de pluja fina, es van poder realitzar totes les proves previstes i a més, els responsables del club van convidar el nostre alumnat a provar l'experiència de l'atletisme durant uns dies per si aquesta és una de les pràctiques esportives que creuen que s'ajusten a les seves inquietuds. 

Si voleu més informació, us podeu informar directament posant-vos en contacte amb la Mary González, directora de l'escola del Club Atlètic Laietània clicant aquí






















































diumenge, 19 de maig del 2019

ARRIBA LA CURSA SOLIDÀRIA D'EDUCACIÓ FÍSICA! AQUEST ANY CORREM PELS PETITS VALENTS!

La tarda del proper dimecres dia 12 de juny, organitzarem la tradicional cursa solidària d’Educació Física per a totes i tots els alumnes de l’escola i que arriba enguany a la seva 4ª edició

Aquest curs hem centrat la mirada i els esforços en córrer sota el lema: “Corre pels petits valents” a benefici de l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Volem tornar a vincular l’activitat física amb una causa solidària amb la intenció de:
-         Contribuir a augmentar el pressupost en recerca sobre el càncer infantil. Actualment, el pressupost per a aquesta funció prové en un 80% de donacions privades com la nostra. Correm a la recerca de noves teràpies menys agressives i més efectives. 

-       Ajudar, en la mesura que sigui possible, a millorar la qualitat de vida dels infants. Fer de l’hospital un lloc més confortable i humà que ofereixi una experiència el més positiva possible. El infants no són adults petits i l’hospital es mou per oferir-los mesures especials ,per exemple per a mitigar el dolor o la por.

-       Recolzar les famílies d’infants malalts amb menys recursos. Donar suport i assistència domiciliària a les famílies amb menys recursos en un dels moments més difícils.  

-       Aportar el nostre granet de sorra en la creació del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona
Per a fer-ho, ens hem posat en contacte amb l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i hem acordat fer la nostra col·laboració a través de la compra d’un dels productes de la seva botiga: la polsera solidària, a un preu de 3 €
Per a participar a la cursa doncs, caldrà portar abans del dimarts dia 11 de juny l’import de la polsera a la classe. 
MÉS POLSERES PER A TOTHOM!
Tenim a disposició del nostre alumnat polseres però us volem indicar que les famílies en podeu comprar tantes com en vulgueu (fins a finalitzar-ne les existències). 
A l'hora d'adquirir la polsera del vostre fill/filla, podeu adjuntar l'import de les que vulgueu. Animeu-vos a adquirir la vostra! Comptem amb vosaltres!


dissabte, 18 de maig del 2019

ESTÀS PANTALLAT? TALLER D'EDUCACIÓ PER A LA SALUT A 6è

El passat dilluns la classe de 6è va participar a la biblioteca municipal Ernest Lluch al taller "Estàs pantallat?" dins de l'àrea d'Educació per a la Salut.

Aquesta és una iniciativa per a promoure la reflexió i l'ús responsable de les tecnologies lúdiques, de la informació i de la comunicació. A través de diferents escenes representades per dues actrius, es van plantejar als i les nostres alumnes diferents escenes de la vida quotidiana lligades a un consum poc saludable de videoconsoles, mòbils, xats d'internet o televisió. 

En acabat, vam organitzar petits grups que reben diferents propostes a debatre a les quals, han de respondre a una qüestió que se'ls planteja relacionada amb les escenes teatrals abans representades i on cal argumentar el per què de la seva resposta. 

Finalment, es presenten les reflexions a la resta del grup i s'estableix un debat per a poder extreure conclusions sobre quina és la millor manera d'usar les tecnologies.






 

3 EN 1! TALLER DE SALUT I VISITA A LA MINA VELLA TOT FENT MARXA NÒRDICA

Aquest passat dimecres, la classe de 5è tenia l'agenda plena de propostes fora de l'escola al llarg de tot el matí. Com que ja el curs passat s'havien iniciat en el món de la marxa nòrdica, vam decidir entre tots i totes desplaçar-nos per la vila fent servir els bastons.

En primer lloc, visitàvem de nou el Caprabo de Vilassar de Mar per a participar una vegada més, al programa "Tria bo, tria sa" en la seva desena edició. Es tracta d'una proposta didàctica per a promoure els hàbits d'alimentació saludables emmarcats en una opció de compra sostenible i responsable tant pel que fa a la pròpia salut com pel que fa al medi ambient. 

Ens agrada prendre-hi part perquè és una oportunitat molt interessant per a que l'alumnat posi en pràctica els seus coneixements sobre alimentació saludable en una simulació de compra en la que intervé el diàleg, el treball en equip, la presa de decisions, l'anàlisi de productes i la posterior valoració de la feina feta. 

En acabat, els nens i les nenes van rebre un obsequi per la seva participació i pel que fa a les famílies, us deixe'm un enllaç al projecte per a si voleu disposar de més informació i consells útils en la mateixa línia que la tasca realitzada pels vostres fills i les vostres filles. Només heu de clicar aquí.  

Sortint de la botiga i seguint amb la marxa nòrdica, vam anar cap a Ca l'Eudald, seu del Museu de la Mina Vella, on fem una visita guiada per conèixer més elements sobre la seva estació meteorològica i sobre l'aigua que arriba a Vilassar de Mar i evidentment, a la nostra escola. 

Aquesta sortida, enllaça amb la tasca realitzada a l'aula a Coneixement del medi i a Educació per a la Salut, on des de fa uns dies estem parlant de la importància de la hidratació a la nostra salut, com us dèiem a l'anterior entrada

Per tant un matí ple d'activitats, aprenentatges i salut tot fent classe fora de l'escola. 









dijous, 16 de maig del 2019

TAST D'AIGÜES A EDUCACIÓ PER A LA SALUT

El darrer dia d'Educació per a la Salut a la classe de Cinquè, coincidint amb la tasca que estem fent al voltant de la importància de la hidratació i abans d'anar de visita al Museu de la Mina Vella per a saber més coses sobre l'aigua de la nostra ciutat, vam fer una activitat relacionada amb el tast d'aigües. 

Durant les sessions de Salut, vam estar parlant de l'anàlisi que apareix a l’etiqueta de les aigües  es tractava de veure quins dels minerals que conté l’aigua mineral són els més destacables a nivell de salut. Per aquest motiu, hem destacat el magnesi (bo per al nostre cor), el calci (bo per als nostres ossos) i el sodi (que en quantitats elevades en el global de la nostra dieta, és el més perillós per a la nostra salut).


Si bé és cert que l'aigua no té aroma, ja que l’aroma es capta només amb l’olfacte, sí que en podem percebre el gust, i aquest gust està vinculat al sodi que contenen les aigües. Per tant, volíem que descobrissin la importància de l’aigua com a aliment partint d’una activitat en la qual l’aigua, es sotmetia a anàlisi per part dels seus sentits. Calia tastar i descobrir quines de les tres aigües era d'aixeta de Vilassar de Mar, quina ho era però havia estat filtrada amb una gerra de filtratge d'aigua i quina de les tres era aigua mineral. 

Primer de tot, van veure el vídeo que trobareu al blog sobre alimentació El Comidistad'en Mikel López Iturriaga on demana ajuda a unes de les persones que més sap d'aigües com és en Faustino Muñoz, del Colmado Quílez; aquesta botiga és un dels comerços històrics de Barcelona on, entre moltes altres coses hi podem trobar fins a 200 referències d'aigües d'arreu del món. En Faustino Muñoz és l'autor del llibre "Aguas del mundo: Gran selección de aguas" i és un reconegut expert com a tastador d'aigües i en aquest breu i interessant vídeo analitza diferents aigües d'aixeta d'algunes ciutat espanyoles. Podeu veure el vídeo clicant aquí.  


En acabat, va arribar el torn dels nens i nenes de Cinquè que van fer d'autèntics i autèntiques sommeliers d'aigües. 

Tot jugant ens ho vam passar molt bé, però al capdavall volíem reivindicar l’aigua com a la beguda més saludable de totes, dotar-la de la importància que ha de tenir al voltant de la salut ja sigui individual i col·lectiva, emmarcada en un estil de vida saludable.


  

ESPORT ADAPTAT A EDUCACIÓ FÍSICA

Aquest dies a Educació Física hem estat practicant jocs sensibilitzadors per a posar-nos en la pell d'aquelles persones que tenen unes capacitats diferents a les nostres. 

Al llarg de les sessions hem pogut fer un bon treball d'empatia i hem jugat a diferents jocs i esports que permetrien a les persones amb maneres de relacionar-se amb el món diferent a la nostra hi poder-hi participar. 

D'aquesta manera hem pogut comprovar que no ens hem de fixar en les coses que no podem fer sinó en totes aquelles que sí que podem fer. 

I per altra banda, que hem d'estar contents i contentes de les molt bones capacitats que tenim i que ens serveixen per aprendre a fer qualsevol cosa i que si no ho fem, a vegades, és perquè no volem. 



Us deixem amb algunes de les fotografies dels jocs practicats.