divendres, 26 de febrer del 2016

5è - Laboratori de cuina (II)

La recepta de Laboratori de cuina dels nens i nenes de cinquè curs de Primària d’avui ha estat dedicada la soja. Concretament, hem cuinat pollastre amb soja.

L’origen d’aquest llegum se situa a la Xina, al Japó i a d’altres països d’Orient.

És un llegum de la mateixa família que les mongetes o els pèsols. D’aquest aliment, se n’obtenen gran varietat de productes: llet de soja, brots de soja, salsa de soja, etc. Ens aporta proteïnes de molt bona qualitat, fibra, minerals (com el calci, el fòsfor, el magnesi i el ferro...) i hidrats de carboni, és a dir, molta energia.

A la recepta hem fet servir soja germinada i salsa de soja per anar combinant els ingredients entre els quals hi havia bolets, hortalisses i gingebre.

Si voleu fer aquesta recepta a casa, us deixem la recepta. A més, us adjuntem algunes fotos de l’experiència culinària i la recepta.

Bon profit!

6è - Laboratori de cuina (II)

Segona jornada de Laboratori de cuina pels alumnes de 6è de Primària i en aquesta ocasió, han viscut una experiència amb tots els sentits a la cuina.

En aquesta proposta, els proposàvem un experiment sensorial mitjançant el qual, els alumnes descobrien de quina manera actuen la resta de sentits del cos en el gust. Si ens preguntem on tenim el sentit del gust, és fàcil respondre que el tenim a la llengua, la boca o el paladar. Però amb les activitats que els hem proposat avui ens hem adonat que el gust no és només a la llengua, sinó que hi ha una mica de “gust” en cadascun dels sentits.
        
En primer lloc, hem vist com a la cuina, davant d’un plat, la vista ens diu una cosa i el gust un altra; la vista ens enganya fàcilment. En darrer terme, sempre hem de confiar en el nostre sentit del gust i no deixar-nos emportar pel que veuen els nostres ulls, tot i que la cuina també entra pels ulls!

En segon lloc, ens hem concentrat en l’olfacte. L’olfacte és el sentit que proporciona més matisos als menjars. Sense olfacte, els aliments gairebé no tindrien sabor. Hem reforçat el concepte que el sabor = gust + olfacte.

El tercer sentit en entrar en escena ha estat el propi gust. Cada aliment té un gust diferent i característic. N’hi ha que el tenen molt accentuat, com ara els que hem tastat en aquesta ocasió (anxoves o xocolata negra, per exemple) i n’hi ha que combinen gustos variats, com ara la taronja, que barreja acidesa i dolçor. Nosaltres, quan cuinem, barregem gustos i busquem contrastos per a que els plats siguin diferents, saborosos, complets i interessants. Un arròs a la cubana, per exemple, porta arròs (salat) amb salsa de tomàquet (àcid) i plàtan (dolç). El que hem intentat avui és situar a la nostra llengua els punts de localització dels diferents gustos i en acabat l’experiment, el que hem fet ha estat una breu posada en comú en veu alta, per compartir els parers amb la resta del grup.

El tacte a la cuina també té importància. Amb la llengua, a més del gust, podem detectar la forma, la temperatura, les característiques de textura, etc., dels aliments que en posem a la boca. Aquest fet també és important a l’hora de fer prevaldre tots i cadascun dels sentits a la cuina. Després de fer els jocs relacionats amb el tacte a la cuina hem analitzat que podem reconèixer els aliments per l’olfacte i pel gust, però també ens agrada descobrir-los per la seva forma, mida i textura. Reconèixer i aprendre a jugar amb aquest fet ens pot donar un ventall més ampli de possibilitats per a jugar i crear a la cuina, així com harmonitzar plats (agrupant textures, mides i temperatures) o bé desharmonitzant tot barrejant mides, textures i temperatures a la recerca de nous contrastos que es puguin afegir als del sabor, l’aroma i la vista. 

I per últim, no ens podíem oblidar del sentit de l’oïda. A la jornada d’avui hem vist que l’oïda potser és el sentit més menystingut; amb l’oïda podem reconèixer propietats i característiques dels aliments afegint aquesta capacitat a la resta de percepcions que ens proporcionen la vista, l’olfacte i el gust.

Per tant, avui l’entrenament sensorial en que han participat els nois i noies de sisè ha estat enfocat a entendre que la conjunció de totes les capacitats sensorials ens ha de permetre percebre un aliment de forma global, més rica. Per tant, per què quedar-nos amb menys? Reconèixer i aprendre a jugar amb tots els sentits a la cuina també ens pot oferir més de possibilitats de creativitat en els nostres plats, tant per harmonitzar com per desharmonitzar a través de la barreja de contrastos.

Us deixem algunes de les fotografies de totes i cadascuna de les experiències sensorials que hem viscut en el dia d’avui. 

dilluns, 22 de febrer del 2016

5è - Sèt sauts

Aquesta setmana els alumnes de 5è hem finalitzat la feina sobre la dansa popular Bearnesa "Sèt Sauts". Per concloure aquesta dansa hem anat al gimnàs a ballar-la més còmodament i hem conegut de primera mà un instrument desconegut per alguns de nosaltres, la gralla. Hem pogut aprofitar per entendre una mica com és aquest instrument típic català, com sona i què li passa amb els canvis de temperatura o de temps.

Esperem que us agradi aquest vídeo que hem preparat per vosaltres!

divendres, 19 de febrer del 2016

5è - Laboratori de cuina (I)

Els alumnes de 5è també ens hem introduït al laboratori de cuina d'enguany! Aquí us en deixem més informació, la recepta i un recull de fotografies!

dimarts, 16 de febrer del 2016

6è - Laboratori de cuina (I)

Els alumnes de 6è ja s'han introduït al laboratori de cuina! Aquí us en deixem més informació, la seva primera recepta i un recull de fotografies.

Esperem que us agradi!

dimarts, 9 de febrer del 2016

5è i 6è - Taller de percussió amb "SolRe Percussió"

El passat dijous 4 de febrer els i les alumnes de 5è i 6è vam poder gaudir d'un taller de percussió oferit per "SolRe Percussió" en el que vam aprendre diferents ritmes i a la vegada vam experimentar lliurement amb dos instruments: el goliat i el tom. 

A més a més, els alumnes de 6è vam poder posar en pràctica tot allò après sortint a la rua de carnestoltes de l'escola amb "SolRe Percussió"!

Aquí us en deixem un vídeo resum del taller realitzat en cada curs i un recull de fotografies.

Esperem que us agradi!