Segona jornada de Laboratori de
cuina pels alumnes de 6è de Primària i en aquesta ocasió, han viscut una
experiència amb tots els sentits a la cuina.
En aquesta proposta, els proposàvem
un experiment sensorial mitjançant el qual, els alumnes descobrien de quina
manera actuen la resta de sentits del cos en el gust. Si ens preguntem on tenim
el sentit del gust, és fàcil respondre que el tenim a la llengua, la boca o el
paladar. Però amb les activitats que els hem proposat avui ens hem adonat que
el gust no és només a la llengua, sinó que hi ha una mica de “gust” en cadascun
dels sentits.
En primer lloc, hem vist com a la
cuina, davant d’un plat, la vista ens diu una cosa i el gust un altra; la vista
ens enganya fàcilment. En darrer terme, sempre hem de confiar en el nostre
sentit del gust i no deixar-nos emportar pel que veuen els nostres ulls, tot i
que la cuina també entra pels ulls!
En segon lloc, ens hem concentrat en
l’olfacte. L’olfacte és el sentit que proporciona més matisos als menjars.
Sense olfacte, els aliments gairebé no tindrien sabor. Hem reforçat el concepte
que el sabor = gust + olfacte.
El tercer sentit en entrar en escena
ha estat el propi gust. Cada aliment té un gust diferent i característic. N’hi
ha que el tenen molt accentuat, com ara els que hem tastat en aquesta ocasió
(anxoves o xocolata negra, per exemple) i n’hi ha que combinen gustos variats,
com ara la taronja, que barreja acidesa i dolçor. Nosaltres, quan cuinem,
barregem gustos i busquem contrastos per a que els plats siguin diferents,
saborosos, complets i interessants. Un arròs a la cubana, per exemple, porta
arròs (salat) amb salsa de tomàquet (àcid) i plàtan (dolç). El que hem intentat
avui és situar a la nostra llengua els punts de localització dels diferents
gustos i en acabat l’experiment, el que hem fet ha estat una breu posada en
comú en veu alta, per compartir els parers amb la resta del grup.
El tacte a la cuina també té
importància. Amb la llengua, a més del gust, podem detectar la forma, la
temperatura, les característiques de textura, etc., dels aliments que en posem
a la boca. Aquest fet també és important a l’hora de fer prevaldre tots i
cadascun dels sentits a la cuina. Després de fer els jocs relacionats amb el tacte
a la cuina hem analitzat que podem reconèixer els aliments per l’olfacte i pel
gust, però també ens agrada descobrir-los per la seva forma, mida i textura.
Reconèixer i aprendre a jugar amb aquest fet ens pot donar un ventall més ampli
de possibilitats per a jugar i crear a la cuina, així com harmonitzar plats
(agrupant textures, mides i temperatures) o bé desharmonitzant tot barrejant
mides, textures i temperatures a la recerca de nous contrastos que es puguin
afegir als del sabor, l’aroma i la vista.
I per últim, no ens podíem oblidar
del sentit de l’oïda. A la jornada d’avui hem vist que l’oïda potser és el
sentit més menystingut; amb l’oïda podem reconèixer propietats i
característiques dels aliments afegint aquesta capacitat a la resta de percepcions
que ens proporcionen la vista, l’olfacte i el gust.
Per tant, avui l’entrenament
sensorial en que han participat els nois i noies de sisè ha estat enfocat a
entendre que la conjunció de totes les capacitats sensorials ens ha de permetre
percebre un aliment de forma global, més rica. Per tant, per què quedar-nos amb
menys? Reconèixer i aprendre a jugar amb tots els sentits a la cuina també ens
pot oferir més de possibilitats de creativitat en els nostres plats, tant per
harmonitzar com per desharmonitzar a través de la barreja de contrastos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada