diumenge, 8 de desembre del 2019

NENES I NENS DE 6è: ESTEU PANTALLATS?

El passat dijous 28 de novembre, les nenes i els nens de 6è de Primària van participar  al taller "Estàs pantallat?" a la Biblioteca Municipal Ernest Lluch.

Aquesta activitat d’educació en l’ús responsable de les tecnologies de la informació i de la comunicació parteix de l’oferiment que ens fa la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, i s'emmarca dins de la programació d'Educació per a la Salut de Cicle Superior.

En aquesta activitat pràctica s’exposa als i les alumnes els perills que es poden trobar en fer servir les pantalles enteses com a internet, mòbils, consoles i televisió i es fa a través d’una petita representació teatral on es plantegen reflexions per a un ús responsable de les tecnologies de la informació i la comunicació. 
 
Després de la representació teatral es proposen unes accions de reflexió i de treball a l’aula sobre continguts, actituds i aptituds associades a les consoles de joc (Play Station, Wii, XBox, PSP...), aplicacions mòbils, xats amb persones autoritzades (Messenger...) i la televisió. 

Els i les nostres alumnes, repartits en diferents grups, treballaven els diferents punts de vista que se’ls sol·licitaven i, tot seguit, ho exposaven a la resta de grups de la nostra escola i de l’altre centre que també participava de l’activitat. 

Va ser una activitat molt interessant que va proposar a la classe de 6è una oportunitat per a repensar l'ús de les pantalles a la seva vida quotidiana.


diumenge, 24 de novembre del 2019

DE L'ESCOLA AL CENTRE COMERCIAL. TALLER DE CONSUM A 6è

El passat divendres dia 22 de novembre, dins de la programació d'Educació per a la Salut, les i els alumnes de 6è van dur a terme el taller d'Educació per al Consum titulat "De l'escola al centre comercial". 

En aquesta proposta, mitjançant una situació de joc simbòlic en la qual la meitat de la classe exercia de botiguers i botigueres i la resta, de consumidors i consumidores, el que es pretenia és fer paleses diferents situacions que poden succeir durant els processos de consum. L'objectiu és informar l'alumnat sobre els seus drets com a persones consumidores i fomentar alhora, valors de consum responsable. 

A través de l'escenificació que van realitzar els nens i les nenes, a la biblioteca de l'escola de cop i volta hi van aparèixer una botiga de joguines, un supermercat, un servei de reparació d'aparells electrònics, una botiga de telefonia mòbil i també un petit servei de restauració. 

Tot jugant vam poder comprovar que a l'hora de comprar s'ha de vigilar i parar atenció en allò que ens venen i sobretot, com ens ho venen. Guardar el resguard d'un aparell que desem en reparació, exigir el tiquet de caixa per afrontar futures reclamacions, saber si l'IVA està inclòs o no ho està en el preu final, comprovar la data de caducitat o de consum preferent dels productes que adquirim, observar les condicions de compra i venda especificades habitualment a la lletra petita de les ofertes i diferenciar entre un producte o un servei. 


A totes les propostes que es van fer, l'alumnat experimentava una o altra situació de vulneració dels seus drets com a persona consumidora i per tant, el taller oferia les eines per a saber com actuar en cas d'haver de formalitzar una reclamació, queixa o denúncia. 

En resum, una molt bona experiència al voltant del consum en la que els i les nostres alumnes van viure a través d'una situació de joc dramatitzat aspectes que habitualment es troben els tècnics i tècniques especialistes en l'àmbit del consum a qualsevol Oficina d'Atenció al Consumidor (OMIC). Si també us heu trobat amb algun cas similar al que us hem explicat, podeu contactar amb l'OMIC del nostre municipi clicant aquí







divendres, 4 d’octubre del 2019

OBSEQUIS EN MOTIU DE LA SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT

Després de finalitzar amb èxit les accions de sensibilització en motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, tot just començar el curs, acabem de rebre un petit obsequi gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Vilassar de Mar que ha tingut present la nostra aportació per al foment d'un estil de vida actiu, sostenible i compromès amb el nostre entorn.


A tots i totes les participants de 6è de Primària com les de 5è els hem lliurat aquesta bossa feta amb material reflectant, molt escaient per a circular tant en bicicleta, patinet o bé caminant sense passar desapercebuts millorant així la seguretat en la nostra mobilitat.  

Esperem que aquest obsequi acompanyi les nostres i els nostres alumnes en properes activitats físiques que els ajudin a tenir una bona salut física, emocional i social. 

Que en gaudiu molt!


dilluns, 23 de setembre del 2019

DURANT LA SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT, RUTA ARQUEOLÒGICA FINS A CABRERA DE MAR

Del 16 al 22 de setembre s'ha dut a terme la 20ena edició de la Setmana Europea de la Mobilitat, enguany sota el lema "Camina amb nosaltres". 

Aquesta proposta s'emmarca a l'European Mobility Week en la que més de 2,800 ciutat de 51 països organitzen activitats similars durant una setmana per conscienciar sobre un model de mobilitat que s'allunyi del domini absolut del cotxe i es torni més saludable, segur i sostenible: itineraris culturals a peu, curses de bicicleta, gimcanes utilitzant els transports públics, el dia sense cotxes, caminades, xerrades, etc.

Canviant la nostra manera de desplaçar-nos podem augmentar els nostres nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. 

Els objectius principals de la Setmana Europea de la Mobililitat que treballem a l'escola busquen estimular el comportament ciutadà positiu del nostre alumnat, propiciar una millor qualitat de l'aire, prevenir accidents de trànsit, reduir l'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle i fer un consum racional dels recursos energètics).
 Volem sensibilitzar els nens i nenes sobre els impactes ambientals del transport i que puguin conèixer les diferents alternatives existents. Impulsem accions on la mobilitat dels vianants sigui prioritària o en cas contrari, ens acollim als beneficis ambientals del transport públic o la bicicleta. 

Seguint la manera de fer del nostre centre, potenciem el retrobrament de l'alumnat amb la ciutat i la seva gent, gaudint del patrimoni cultural, social i natural de Vilassar de Mar i rodalies; i ho fem sempre mirant de crear un entorn educatiu actiu, saludable i creatiu. 

Així doncs, aquest curs en motiu de la celebració de la Setmana europea de la mobilitat, i des de les àrees de Tutoria i d’Educació Física i d’Educació per a la salut, a Cicle Superior les classes de 5è i la de 6è de Primària han tancat la setmana tot fent una caminada fins a Cabrera de Mar concretament, el divendres dia 20 de setembre; amb aquesta sortida han aprofitat per a visitar els jaciments arqueològics de Can l'Arnau i de Can Benet, una de les moltes mostres significatives del llegat romà de la població. 

En podeu veure els resultats en aquest vídeo on també s'hi recullen la resta d'accions de mobilitat que hem dut a terme a l'escola. 



dilluns, 17 de juny del 2019

COLÒNIES DE 6è AL DELTA DE L'EBRE

La primera setmana de juny ha estat encapçalada per la visita al Parc natural del Delta de l'Ebre en motiu de les colònies de 6è de Primària. 

Aquest entorn que convé conèixer i preservar és el marc ideal que ha acollit el viatge de comiat del grup que finalitza la seva estada a la nostra escola els darrers darrers 17 anys i malgrat que poc a poc el programa d'activitats ha anat variant i ajustant-se als nous temps, val a dir que l'essència de colònies de veritat, de les de debò, es manté. 
Sempre és un viatge que conté tot allò necessari per a ser recordat amb el pas del temps i del qual en tornes lleugerament canviat.  

Tot i que la proposta l'emmarquem sempre al Delta de l'Ebre, cada any en canvien els protagonistes i aquest curs, són aquestes i aquests:

ENHORABONA FAMÍLIES! ÈXIT AMB REGUST SOLIDARI DE LA CURSA D'EDUCACIÓ FÍSICA

És hora de felicitar-nos perquè, una vegada més, la nostra escola, la nostra comunitat educativa, ha assolit una nova fita solidària. 
 
Es tracta de la cursa "Corre per les petites i els petits valents" en benefici de l'Hospital Sant Joan de Déu, en la seva tasca de recerca al voltant del càncer infantil. 

La Cursa Solidària d'Educació Física esmicola el seu sostre i en la seva quarta edició arriba a recaptar 1.551,92 € a través dels donatius destinats a les polseres solidàries que aquests darrers dies han omplert les classes de l'escola, el sopar solidari de l'AMPA i moltes de les vostres llars. 
 
Avui dilluns hem rebut un diploma i una carta d'agraïment des de Sant Joan de Déu que agraïm profundament. Però el més important, és la sensació que ens queda a totes i a tots en finalitzar la cursa. Ens agrada moure'ns per una causa. Ens fa imparables. Ens hi trobem còmodes perquè és la nostra manera de ser. 

I a cada petit gest que fem, ens agrada pensar que: molta gent petita, fent coses petites, en llocs petits, pot canviar el món

Doncs només ens resta felicitar-nos els uns als altres i donar les gràcies per tenir la sort de crear, dur a terme i contemplar aquesta meravellosa experiència que combina l'activitat física i la solidaritat. 

Va per a vosaltres, petits valents!

















A EDUCACIÓ PER A LA SALUT FEM UN TALLER D'AIGÜES PER A DONAR SABOR A L'ESTIU

Aquest curs, com ja és tradicional a 5è de Primària, a Educació per a la Salut hem parlat de la importància de la hidratació, hem visitat el Museu de la Mina Vella per a saber més coses sobre l'aigua de la nostra ciutat i vam fer una activitat relacionada amb el tast d'aigües

Amb l'arribada de la calor, ens hem proposat fer una activitat de creació d'aigües infusionades en fred amb fruites, hortalisses, espècies, arrels i herbes aromàtiques provinents de l'hort ecològic de la nostra escola. D'aquesta manera, a banda d'hidratar-nos de forma saludable deixant de banda els refrescs ja elaborats, li donem un toc de sabor a l'aigua necessària per a la nostra correcta hidratació. 

Les aigües de gustos són molt populars al centre i nord d'Europa. Es van posar de moda entre les gurús americanes de les dietes miracle per drenar, desintoxicar l'organisme, aprimar-se i moltes altres propietats més que ens feien estar sans sense necessitat d'esforçar-se. 

Estem segurs que no tenen pas totes les propietats màgiques que ens expliquen però el que sí que sabem és que les aigües de gustos o infusionades son una opció molt interessant per a refrescar-nos de forma natural quan apreta la calor. 


Tot i que el procés és senzill, avui a l'escola ens hagués agradat disposar de més temps de refrigerador per a que l'aigua mineral que hem fet servir acabés d'agafar més aroma i sabor dels ingredients que li hem afegit, però ens hem conformat amb la nostra estona d'Educació per a la Salut per a confeccionar diferents aigües infusionades. 

Normalment, unes 10 hores seran suficients per a l'aigua agafi sabor però hem de tenir en compte que si el procés ha de durar més de 24 hores és convenient enretirar els trossets de vegetals o fruites i deixar a l'ampolla només el líquid, ja que les peces de fruita i hortalissa es farien malbé. Per anar bé, hem de fer servir 1,5 litres d'aigua i durant el procés d'infusió, sacsejar l'ampolla o gerra un parell de vegades per a que agafi més sabor. 

Avui hem fet servir aromàtiques del nostre hort però també, a banda de comprar fruites i hortalisses expressament per a fer aigües de gustos, podem fer cuina d'aprofitament i fer servir pell de mango o de pinya acabats de pelar; el mateix amb les branques de julivert, pell de cogombre o de pastanaga (sempre rentats) o la menta, que sempre guanya més sabor si l'esmicolem en un morter. També trossets de pell de síndria o de meló així com les restes de polpa de la liquadora ens poden anar bé. 

Les combinacions que hem fet avui corresponen més a una inspiració que a una recepta. Amb les noies i els nois de 5è les hem confeccionat, les hem tastat i hem decidit si ens faltava sabor, si ens en sobrava, i de les errades, hem pres nota per a la propera ocasió que de ben segur, serà a casa de cadascú durant els propers mesos d'estiu, enduent-se així, aquesta competència culinària i saludable cap a casa per a transmetre-la i compartir-la amb la seva família. 

Avui hem fet aigües de cogombre + julivert + pastanaga. 

Aigua de llimona + meló + menta fresca + gingebre + espígol + cardamom. 

Aigua de kiwi groc + poma royal gala + gingebre. 

Aigua de taronja + romaní i una branqueta de farigola. 

I per últim, aigua de síndria + menta fresca + anís estrellat. 

Animeu-vos a provar-ho i a inventar noves receptes!

 














diumenge, 16 de juny del 2019

XX CURSA INFANTIL DE VILASSAR DE MAR

Aquest diumenge dia 16 de juny, ha tingut lloc la vintena edició de la Cursa Infantil de Vilassar de Mar "Memorial David Cruces Pizarro". 

Aquest acte esportiu s'anomena popularment la cursa de la festa major, ja que tradicionalment es fa la setmana abans de la festa major del nostre municipi i proposa una desena de curses per categories amb la finalitat de fomentar l'atletisme infantil en diferents circuits que s'emmarquen a l'avinguda Eduard Ferrés, just davant de l'escola Vaixell Burriac

En aquests vint anys, el nostre centre ha donat suport a la iniciativa esportiva i els lligams de la nostra escola amb la cursa, s'han fet molt estrets. 

Durant aquest temps, a cada edició, sempre hi han participat alumnes del nostre centre i enguany, com no podia ser d'una altra manera, també. 

En aquest article us deixem algunes de les fotografies de les nostres i els nostres esportistes de Cicle Superior així com de la participació de la nostra directora, com ja és habitual, al lliurament de medalles. 




dimarts, 28 de maig del 2019

TALLER DE FOTOPROTECCIÓ SOLAR AMB ELS AMICS DE LA FARMÀCIA VILASSAR

A Educació per a la Salut hem tingut la sort de poder comptar de nou amb l'Oriol i la Laia, farmacèutics de la Farmàcia Vilassar que ens han visitat a l'escola per a dur a terme un taller per al foment dels bons hàbits de protecció solar d'una manera molt didàctica, dinàmica i entretinguda.

Tal i com vam fer el curs passat, després de treballar a les classes d'Educació per a la Salut les activitats vinculades a la fotoprotecció, hem convidat els farmacèutics per a que ens aportin consells, indicacions i la seva mirada professional per a resoldre els dubtes que encara podíem tenir quan pensem en protegir la nostra pell de l'exposició solar. 

Després d'explicar-nos la tasca que el professional de farmàcia pot fer per a la nostra salut ens van mostrar diferents aspectes a tenir en compte cada vegada que ens exposem a les radiacions solars, és a dir, cada dia. 

Tot seguit, van tenir a bé de portar-nos diferents productes de protecció solar per a comprovar-ne les textures, les propietats, les diferències i els nens i les nenes de 6è van poder triar i remenar entre les diferents propostes i preguntar directament als professionals de farmàcia quins poden ser els productes més apropiats al seu tipus de pell destacant que la pell és un òrgan que amb molta memòria i que voldríem adquirir bons hàbits de salut ara per a gaudir d'una millor qualitat de vida en el futur. 

Amb tot, a Educació per a la Salut, tenim clar que el sol és una font d'energia, de positivisme, de salut al cap i a la fi però malauradament cada vegada descobrim més circumstàncies que ens aboquen a prevenir possibles incidències que la nostra pell pot presentar en un futur si a hores d'ara no prenem les precaucions adequades. 

Ara la tasca teòrica i pràctica ja està en bona part feta, però és temps de que l'alumnat continuï amb la tasca de prevenció en el seu dia a dia, amb els recursos que se'ls han ofert, i que gaudeixin amb salut de l'aire lliure. 



El taller es va acabar amb el lliurament d'un obsequi per part dels farmacèutics que consistia en una polsera que ens mostra l'aparició de la radiació ultraviolada, una mostra de diferents productes per a la prevenció solar i un diploma que constata l'aprofitament de la jornada, fet que agraïm moltíssim als nostres farmacèutics de capçalera! Fins aviat i moltes gràcies!!!


JOCS TRADICIONALS A LES CLASSES D'EDUCACIÓ FÍSICA DE 5è DE PRIMÀRIA

Al llarg d'aquestes primeres sessions del tercer trimestre, el grup de 5è ha estat practicant a Educació Física diferents jocs tradicionals del nostre territori.

Jocs molt coneguts de tauler i d'altres clàssics més moguts, però també altres aportacions, com la morra o les bitlles catalanes, han ampliat el repertori lúdic dels nostres i les nostres alumnes a través de la memòria jugada del nostre entorn. 

A banda, les nenes i els nens de 5è han dut a terme un treball de recerca sobre joc tradicional que ha portat, a la seva gran majoria, a investigar en el seu entorn proper sobre jocs i joguines d'altres èpoques que mantenen intactes la seva capacitat lúdica a dia d'avui.