dilluns, 17 de juny del 2019

A EDUCACIÓ PER A LA SALUT FEM UN TALLER D'AIGÜES PER A DONAR SABOR A L'ESTIU

Aquest curs, com ja és tradicional a 5è de Primària, a Educació per a la Salut hem parlat de la importància de la hidratació, hem visitat el Museu de la Mina Vella per a saber més coses sobre l'aigua de la nostra ciutat i vam fer una activitat relacionada amb el tast d'aigües

Amb l'arribada de la calor, ens hem proposat fer una activitat de creació d'aigües infusionades en fred amb fruites, hortalisses, espècies, arrels i herbes aromàtiques provinents de l'hort ecològic de la nostra escola. D'aquesta manera, a banda d'hidratar-nos de forma saludable deixant de banda els refrescs ja elaborats, li donem un toc de sabor a l'aigua necessària per a la nostra correcta hidratació. 

Les aigües de gustos són molt populars al centre i nord d'Europa. Es van posar de moda entre les gurús americanes de les dietes miracle per drenar, desintoxicar l'organisme, aprimar-se i moltes altres propietats més que ens feien estar sans sense necessitat d'esforçar-se. 

Estem segurs que no tenen pas totes les propietats màgiques que ens expliquen però el que sí que sabem és que les aigües de gustos o infusionades son una opció molt interessant per a refrescar-nos de forma natural quan apreta la calor. 


Tot i que el procés és senzill, avui a l'escola ens hagués agradat disposar de més temps de refrigerador per a que l'aigua mineral que hem fet servir acabés d'agafar més aroma i sabor dels ingredients que li hem afegit, però ens hem conformat amb la nostra estona d'Educació per a la Salut per a confeccionar diferents aigües infusionades. 

Normalment, unes 10 hores seran suficients per a l'aigua agafi sabor però hem de tenir en compte que si el procés ha de durar més de 24 hores és convenient enretirar els trossets de vegetals o fruites i deixar a l'ampolla només el líquid, ja que les peces de fruita i hortalissa es farien malbé. Per anar bé, hem de fer servir 1,5 litres d'aigua i durant el procés d'infusió, sacsejar l'ampolla o gerra un parell de vegades per a que agafi més sabor. 

Avui hem fet servir aromàtiques del nostre hort però també, a banda de comprar fruites i hortalisses expressament per a fer aigües de gustos, podem fer cuina d'aprofitament i fer servir pell de mango o de pinya acabats de pelar; el mateix amb les branques de julivert, pell de cogombre o de pastanaga (sempre rentats) o la menta, que sempre guanya més sabor si l'esmicolem en un morter. També trossets de pell de síndria o de meló així com les restes de polpa de la liquadora ens poden anar bé. 

Les combinacions que hem fet avui corresponen més a una inspiració que a una recepta. Amb les noies i els nois de 5è les hem confeccionat, les hem tastat i hem decidit si ens faltava sabor, si ens en sobrava, i de les errades, hem pres nota per a la propera ocasió que de ben segur, serà a casa de cadascú durant els propers mesos d'estiu, enduent-se així, aquesta competència culinària i saludable cap a casa per a transmetre-la i compartir-la amb la seva família. 

Avui hem fet aigües de cogombre + julivert + pastanaga. 

Aigua de llimona + meló + menta fresca + gingebre + espígol + cardamom. 

Aigua de kiwi groc + poma royal gala + gingebre. 

Aigua de taronja + romaní i una branqueta de farigola. 

I per últim, aigua de síndria + menta fresca + anís estrellat. 

Animeu-vos a provar-ho i a inventar noves receptes!

 














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada