dilluns, 21 de desembre del 2015

6è - Mobilitat sostenible

Els alumnes de 6è han estat treballant de forma transversal a l'hora d'informàtica el projecte sobre la mobilitat sostenible. Aquest són alguns dels treballs que han realitzat en petits grups!

Caminar és salut

Rutes saludables

Camina, que no contamina!

dimarts, 1 de desembre del 2015

6è - Taller d'aprofitament d'aliments

El passat divendres 27 de Novembre els alumnes de 6è vam realitzar un taller d'aprofitament d'aliments ofert per la Diputació de Barcelona.

Us en deixem un recull de fotografies i més informació aquí!


dilluns, 23 de novembre del 2015

5è i 6è - Mont Sant Benet i Fundació Alícia

El dimecres 28 d’octubre, els cursos de Cicle Superior de l’escola van visitar Mont Sant Benet i la Fundació Alícia, a Sant Fruitós de Bages. No dubteu en clicar aquí per a llegir més informació sobre la Fundació Alícia.

dijous, 12 de novembre del 2015

5è i 6è - Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

El passat dilluns 19 d'octubre els alumnes de 5è i 6è van sortir a fer una caminada per Vilassar per tal de concloure amb tot allò treballat durant la setmana de la mobilitat sostenible i segura. Us en deixem aquí un document amb més informació i un recull de fotos de la camida.

Esperem que també opteu per una mobilitat sostenible i segura tant com us sigui possible!

divendres, 25 de setembre del 2015

6è - Samba Lelê

Els alumnes de 6è hem començat a treballar una Samba de Brasil, aquesta es diu "Samba Lelê" i ja en comencem a saber força bé la lletra i la dansa!

Oi que ho fem bé?

Azúúúúcaaar!!!!



5è - Jo de gran vull ser... Petita!

Els alumnes de 5è us volem ensenyar la cançó que estem treballant! Encara ens queda seguir treballant-la per perfeccionar-la i millorar-la, però... què us sembla la nostra primera gravació d'aquesta cançó?

Esperem que us agradi!!

Moltes gràcies a la companyia "Divinas" per facilitar-nos la versió instrumental de la cançó!

dijous, 4 de juny del 2015

6è - Al bell mig de la Terra - Cantània

Aquest dilluns 1 de Juny, els alumnes de vam tenir, per fí, l'esperat concert de la Cantània "Al bell mig de la terra" a l'Auditori de Barcelona.

Després d'un viatge força tranquil en tren, vam arribar a Barcelona a les 14:30h, on després de caminar una mica ens vam trobar amb un edifici enorme davant, l'Auditori. Vam entrar i de seguida ens vam trobar immersos en un escenari ple de samarretes de color terra, hi havia moltes escoles! De seguida vam començar l'únic assaig general abans del concert, i vam poder conèixer les diferents gesticulacions del director per fer-nos entendre una cosa o una altra a l'hora del concert. Un cop finalitzat l'assaig, vam tenir una estona de temps lliure per tal d'anar-nos relaxant, beure aigua i mentalitzar-nos de que allò màgic al que havíem dedicat moltes hores de feina i esforços, estava a punt d'arribar. Així doncs, a les 16:30h ja ens vam trobar tots damunt l'escenari amb tot el material preparat i amb un munt de públic que esperava amb candeletes que comencés.

El concert, va anar d'allò més bé, vam poder gaudir de tota la Cantània que tant ben preparada teniem i vam poder demostrar a tot el públic, a la resta d'escoles, als músics i directors i a nosaltres mateixos que som grans artistes damunt un escenari com l'Auditori.

Esperem que vosaltres ho gaudíssiu tant com nosaltres!

Aquí us en deixem un recull de fotografies que hem anat recol·lectant entre tots els assistents del públic de la Cantània! Moltes gràcies als que ens heu facilitat material!

dimecres, 3 de juny del 2015

6è - Fem atletisme

El dimarts dia 2 de juny, els nois i noies de 6è. curs van participar d’una sessió d’Educació Física ben especial, realitzada fora del centre i en col·laboració amb el Servei d’Esports de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Es tractava d’una jornada de promoció de l’atletisme a les pistes municipals de Mataró.

L’origen d’aquesta proposta la trobem el curs 2007-08, entesa com una més de les accions per fer possible activitats de promoció esportiva entre l’alumnat, amb la finalitat de conèixer noves propostes d’activitat física a la nostra vila i al seu entorn més immediat; d’aquesta manera, els nois i noies descobreixen sovint noves alternatives d’activitats física que poden esdevenir futures pràctiques esportives en el seu temps de lleure, com ja ha passat amb alguns ex alumnes de l’escola que després de participar d’aquesta activitat a Cicle Superior, han continuat el seu camí en el món de l’atletisme ja en l’etapa d’Educació Secundària.  

Aquesta sortida també afavoreix la participació dels nostres alumnes en activitats on el material o les instal·lacions que s’utilitzen no són les habituals dins d’un centre educatiu, fora de l’òrbita de l’Educació Física escolar. A més, durant la jornada, també comptem amb els consells tècnics dels monitors d’atletisme del club Laietània de Mataró.

Aquesta activitat significa el “final” del treball realitzat pels alumnes de 6è. pel que fa a les Capacitats Físiques Bàsiques, ja que des d’inicis del mes de maig durant les sessions d’Educació Física ens hem preocupat d’aprendre la manera de treballar i millorar: la nostra força; la nostra velocitat (de desplaçament, de gest i de reacció); la nostra flexibilitat; i com no, la nostra capacitat de resistència. Per tant, tot el que hem après i millorat, ho hem posat en pràctica en una jornada dissenyada per tastar les diferent modalitats de l’atletisme, on sempre n’hi trobem alguna que s’adequa més als nostres gustos, possibilitats i capacitats.

Abans, però, els nostres alumnes també havien rebut una “master class” a càrrec de l’exalumna Clara Remacha, que actualment pertany a la secció d’atletisme del F.C. Barcelona. El passat dimarts dia 26 de maig, durant la classe d’Educació Física, i malgrat la lesió que la manté apartada per una temporada llarga de les pistes d’atletisme, la Clara va estar compartint amb nosaltres les propostes relatives a la resistència, els llançaments, els salts i la velocitat aportant consells, correccions tècniques i la seva experiència, ja que fa uns anys, va participar també d’aquesta proposta de promoció de l’atletisme a la nostra escola. En acabar la sessió, els nois i noies de 6è., van poder fer-li quantes preguntes van voler al voltant de la seva trajectòria esportiva en el marc de les diferents modalitats d’atletisme que practica. D’aquesta trobada, també us adjuntem unes quantes fotografies.

En aquesta nova edició, els alumnes de 6è. han participat de les diferents activitats que ens proposa la polivalència de l’atletisme. D’aquesta manera, tothom a pogut sentir-se còmode en alguna de les modalitats practicades d’acord amb les seves característiques i talents. A les 9 del matí ens vam desplaçar, juntament amb l’escola Vaixell Burriac, amb qui vam compartir el matí, a les pistes municipals d’atletisme de Mataró i després d’un bon esmorzar, ens vam disposar a practicar les següents modalitats atlètiques:
  • Estació 1: Llançament de pes
  • Estació 2: Salt de llargada
  • Estació 3: Llançament de javelina
  • Estació 4: Cursa d’obstacles - 60 metres amb tanques
  • Estació 5: Cursa de velocitat - 60 metres
  • Estació 6: Salt d’alçada
  • Estació 7: Cursa de relleus - 8x50 metres

Durant la jornada, hem anat fent les pauses necessàries per hidratar el nostre cos i, per a fer-ho, molts nois i noies han dut de casa una beguda isotònica per a rehidratar amb eficàcia el seu cos. Durant les classes d’Educació Física vam explicar com elaborar una beguda reconstituent amb una senzilla recepta casolana. Si en voleu saber els detalls, només cal que us adreceu als nois i noies de 6è. que, de bon grat, us explicaran quina és la recepta i el procés a seguir per hidratar bé el cos, ja que ara ja en són tots uns experts i unes expertes, tant en la teoria com en la pràctica.


dimecres, 27 de maig del 2015

6è - Pedalada d'educació física i educació viària

El dilluns dia 18 de maig, els nois i noies de 6è curs d’Educació Primària van participar a la segona edició de La Pedalada. Aquesta activitat d’Educació Física i d’Educació Viària, s’organitza en col·laboració amb la Policia Local i té com a objectius reforçar i practicar els coneixements que ens permeten circular amb bicicleta dins del nucli urbà amb seguretat.

Per tant, a partir de les tres de la tarda, ens vam preparar per a l’acció. Després de col·locar-nos armilles reflectants, cascs i d’escoltar les indicacions dels agents Enric i Glòria de la Policia Local, vam fer dos grups per a circular per dues zones diferents del municipi, acompanyats per l’Eva, una altra agent de la Policia Local que conduïa un vehicle de suport.
A diferència del curs passat, el recorregut el triaven els alumnes i durant el trajecte, vam fer diferents aturades per a comentar aspectes a corregir de la marxa o destacar-ne alguns de positius. Els nois i noies van anar alternant-se al capdavant de la comitiva de cada grup, de manera que tothom va poder escollir el camí a seguir prenent decisions sobre com actuar a cada moment.

Aquesta proposta té com a objectiu posar en pràctica els aprenentatges d’Educació Viària impartits per la Policia Local al llarg dels cursos de 2n, 4t i 6è de Primària. Vol posar de manifest, tot pedalant, els principals aspectes relacionats amb la seguretat, la prevenció i la circulació correcte dins d’una ciutat.


Per a fer la pedalada, els alumnes van portar a l’escola la seva bicicleta i un casc. Tot i tenir un enfocament lleugerament diferent al del curs passat, les dues pedalades que hem fet a l’escola s’assemblen en una cosa: totes dues han estat un èxit. Aquí teniu unes quantes fotografies de l’activitat; algunes de les fotografies cal agrair-les a l’exalumne Arnau Argilaga que ens va acompanyar durant l’activitat i ens les ha fet arribar.

Esperem que us agradi el recull de fotografies!

dimecres, 13 de maig del 2015

5è - Torre Llauder i Museu de Mataró

El passat divendres 8 de maig, els alumnes de cinquè de primària vam anar de visita al Clos Arqueològic “Torre Llauder” de Mataró.  Com que la sortida era ben a prop de casa vam anar-hi amb tren! Allà ja ens esperava en Xavier, arqueòleg de Mataró i ens va explicar moltes coses sobre els romans al Maresme. Dins del Clos Arqueòlogic vam poder veure els restes d’una gran vil·la romana; encara es conserven molts dels mosaics i també ben diferenciades les diferents estances de la casa; el nostre guia ens va explicar que encara hi ha varies parts per escavar, així que possiblement es puguin trobar moltes més habitacions i restes.

Després de visitar el Clos, ens vam dirigir al Museu de Mataró, a la seu de Can Serra, just darrera l’Ajuntament, on vam poder observar diferents objectes de l’època romana trobat tan a Torre Llauder com a altres punts de la ciutat de Mataró.

Finalment vam baixar a la platja a dinar i a jugar una estona, aprofitant el bon temps que feia divendres!

Va ser una visita molt interessant, vam poder comprovar que no cal anar molt lluny per veure restes romanes i per un dia vam poder imaginar-nos com vivien els romans ben a prop de casa nostra.



dijous, 7 de maig del 2015

5è - Els 7 salts

Els alumnes de 5è vam realitzar unes danses tradicionals. Una de les que vam aprendre i ens va agradar més va ser la dansa de "Els 7 salts". Els 7 salts és una dansa d'Occitània que es balla en rotllana de manera individual, tot i així, malgrat no haver-hi contacte físic amb la resta de balladors és molt important la pertinença en el grup per a que surti bé!

Aquí us en deixem el vídeo!

dijous, 30 d’abril del 2015

5è - Cooperativa

Avui, els alumnes de 5è de primària hem pogut muntar la parada amb els productes creats, per nosaltres mateixos, com a conseqüència de la nostra cooperativa!

Aquí us en deixem una notícia i un vídeo que ens han fet, i el nostre propi recull de fotografíes!

A més a més, us adjuntem l'enllaç de l'entrevista realitzada als alumnes de 5è el passat dimecres 22 d'abril a la radio Vilassar, per parlar de la Cooperativa Twenty Five, que han format aquest curs. Com a representants, van realitzar l'entrevista l’Equip Directiu i els membres de la comissió de Publicitat.



dilluns, 27 d’abril del 2015

5è i 6è - Llar de l'Avi

Avui, dia 27 d'Abril els alumnes de cicle superior han anat a fer una visita a la Llar de l'Avi.

Aquesta ha consistit en una petita actuació formada per un recull de poemes sobre Sant Jordi i un seguit de cançons interpretades amb la flauta i cantades.

Per tancar l'acte, hem volgut aprofitar i fer l'entrega dels origamis del projecte "Un origami, un euro" als avis de la llar i així poder-los desitjar els nostres majors desitjos d'esperança, salut, sort i felicitat.


5è - Tria bo, tria sa

Avui, dia 27 d’abril, els nois i noies de 5è. Curs d’Educació Primària es van desplaçar fins a les instal·lacions del supermercat Caprabo de Vilassar de Mar, per a participar de la proposta “Tria bo, tria sa”.

El programa “Tria bo, tria sa” forma part d’un projecte educatiu elaborat per Caprabo a través del seu Departament de Responsabilitat Social Corporativa i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat de contribuir a desenvolupar hàbits d’alimentació saludables entre els nens i nenes de 4t., 5è. i 6è. de Primària tot contribuint a que coneguin la importància d’una dieta equilibrada.

Aquest és el cinquè curs consecutiu en que participem en proposta educativa que té un caire lúdic i educatiu alhora, on els alumnes fan un procés de compra simulada basada en la piràmide dels aliments, amb el suport d’una monitora especialitzada.

Prèviament, a l’escola i durant les sessions d’Educació per a la Salut, s’ha fet una tasca prèvia per tal de debatre amb els alumnes els aspectes més destacats i poder fer algunes activitats didàctiques al voltant dels diversos temes que sorgiran a la visita:

1-  Els grups d’aliments
2-  La dieta equilibrada
3-  Els aliments frescos i de temporada

Finalment, amb els alumnes de 5è. d’Educació Primària comentem que tot els coneixements repassats en aquesta unitat de programació, juntament amb els que ja disposen sobre alimentació fruit de les activitats de l’àrea d’Educació per a la Salut a l’escola. Com us dèiem doncs, el dilluns dia 27 d’abril a les 9 del matí, vam sortir tot caminant amb els alumnes de 5è. d’Educació Primària cap al supermercat i un cop arribats a la botiga, es van dur a terme les activitats:

  • Benvinguda als participants i descripció de la proposta
  • Repàs als continguts que composen la unitat didàctica treballada amb anterioritat a l’escola i a les normes de comportament i de civisme dins de la botiga
  • Explicació del repte: calia fer la compra per a elaborar el menú dels cinc àpats de tot un dia, seguint criteris d’equilibri en la dieta així com prioritzant els productes més saludable i els més frescos i de temporada 
  • S’organitzaren grups i cadascú es va identificar amb un pitral de color diferent. Cada equip disposava d’una cistella de la compra i d’una bossa isotèrmica per a desar-hi els productes congelats i refrigerats.  A més, cada equip rebia un full de ruta on hi era inclòs un apartat per a la llista de la compra i també els passos adients per a un procés de compra (començar pels productes no refrigerats, tot seguit els refrigerats per a deixar, en darrer terme, els productes congelats, si s’esqueia que en compraven). També, a cada grup se’ls fa entrega d’una tarja de crèdit per a poder pagar els productes en acabar el procés de compra
  • Tot seguit, els grups debatien entre ells al voltant dels continguts de la llista de la compra. Un cop han elaborada i consensuada una llista per a l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar, es posaven marxa i recorrien tot el supermercat a la recerca dels productes que havien escollit. Se’ls feia saber en tot moment del temps de què disposaven a través de la megafonia del comerç
  • Un cop van realitzar la compra seguint els criteris esmentats anteriorment, els nois i noies passaven per la caixa habilitada per aquesta activitat i pagaven els productes que havien comprat utilitzant la tarja de crèdit. La caixera del supermercat els entregava el tiquet amb la descripció dels continguts de la seva compra així com el preu. Aquells productes refrigerats i/o congelats que els alumnes havien escollit, són substituïts per unes targes; per exemple, si havien agafat lluç congelat, es canviava per una tarja on hi posava “peix congelat”. D’aquesta manera, els productes que podrien resultar malmesos durant l’activitat, tornaven a les neveres o congeladors
  • En acabat, els alumnes de cada grup disposaven d’un prestatge en forma de piràmide de l’alimentació. A cadascun dels calaixos d’aquest prestatge, els alumnes hi col·locaven els productes que havien escollit i, d’aquesta manera, podien veure si la compra havia estat equilibrada o no
  • Quan tots els grups havien dut a terme la compra, es va fer una valoració en comú de la tasca de cada equip i es van repassar amb la monitora de l’activitat, els aspectes més destacats de la proposta
  • Finalment, els alumnes rebien un tríptic explicatiu per a les famílies al voltant de l’activitat realitzada, un diploma per a la classe on s’hi indica que havien participat amb èxit a la proposta didàctica, un carnet d’ambaixador saludable per a transmetre a les famílies els seus coneixements i una bossa amb obsequis per part de Caprabo. Al voltant de les 10:30 hores vam iniciar el camí de tornada a l’escola.

Val a dir que vam aprofitar aquesta visita al supermercat per a lliurar-los els murals confeccionats durant l’assignatura d’Educació per a la Salut amb les fotografies de les sessions del Laboratori de Cuina d’enguany, que duem a terme amb la col·laboració de Caprabo. Les fotografies que recullen les diferents receptes realitzades de 3r. a 6è. de Primària, així com algunes imatges dels nois i noies cuinant romandran exposades durant els propers mesos al supermercat.

dimecres, 22 d’abril del 2015

El Virolai

Aquí us adjuntem la melodia enregistrada amb el piano que us hem comentat avui a classe, estudieu de valent!!!

5è i 6è - Colònia i Cripta Güell

El passat divendres 27 de març, darrer dia del 2n trimestre, els alumnes de Cicle Superior vàrem anar a visitar la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló.

La Colònia Güell va ser una de les múltiples colònies tèxtils de Catalunya. Data de l'any 1.890 quan, a iniciativa de l'empresari Eusebi Güell, va construir la fàbrica tèxtil i les vivendes dels treballadors en la seva finca Can Soler de la Torre, situada en el terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, actual Comarca del Baix Llobregat.

A diferència de la gran majoria de colònies industrials de Catalunya, Eusebi Güell va procurar millores socials per als treballadors i va aplicar la seva condició de mecenes de la cultura. Així doncs, va dotar a la Colònia Güell d'equipaments culturals i religiosos i va incorporar el corrent modernista a les noves construccions, encarregant projectes a diversos arquitectes, i singularment a Antoni Gaudí la construcció de l'església.

Durant la visita els alumnes van conèixer les característiques de les colònies tèxtils i varen veure què diferencia aquesta de la resta.

Durant la visita a la Colònia les monitores ens varen explicar el tipus de treball que es feia, el nombre de treballadors, les seves condicions laborals,... D'aquesta manera ens varen poder fer una idea de com vivia la gent i la magnitud de la fàbrica de la Colònia Güell.

Passejant pels carrers de la Colònia, varen veure diferents exemples d'arquitectura modernista i els diversos tipus d'habitatges que existien i que ens permeten esbrinar el càrrec que exercia el seu habitant. Totes les cases de la colònia segueixen habitades.

Finalment vàrem visitar la Cripta de la Colònia, exemple de les grans aportacions que va fer Gaudí a l'arquitectura.


Aquesta sortida forma part de l’àrea de Coneixement del Medi Social i Cultural del Cicle Superior.






dijous, 16 d’abril del 2015

6è - Mosso per un dia als mitjans de comunicació

Durant l’activitat de cloenda del projecte Mosso per un dia que van fer els nois i noies de 6è. curs d’Educació Primària a les instal·lacions de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya el passat dilluns dia 23 de març, vam estar acompanyats per periodistes del diari ARA i de BTV.

Aquella dia, ens van fer un seguiment de la jornada alhora que van voler saber de primera mà quin era el parer dels alumnes al voltant de la seva participació en aquesta proposta pionera a Catalunya.  

El resultat de la tasca periodística l’hem pogut veure durant el mes d’abril, tant al programa d’actualitat infantil i juvenil Catacrak de BTV, com al suplement Criatures, del diari ARA.

Us afegim els enllaços de totes dues notícies per a si les voleu compartir amb nosaltres. Esperem que us agradin!


  • Article “Us ajudem?” del diari ARA, dins del suplement Criatures, a l’edició del dissabte dia 11/04/2015: 



dimecres, 15 d’abril del 2015

6è - Concurs ONCE

Com cada curs, els alumnes de sisè han participat en el concurs que organitza la Fundació ONCE:

Aquest concurs ens aporta materials per a treballar el tema a l’aula amb els alumnes, temes referents, no només a persones amb ceguesa, sinó també amb qualsevol àmbit relacionat amb les minusvalies.

Enguany el tema del concurs era “ PERSONES QUE PENSEN AMB PERSONES” amb l’objectiu de sensibilitzar sobre els principis de l'economia social, un model empresarial basat en la democràcia, l'equitat i la participació en què l'accent es posa en les persones per davant del capital i el benefici econòmic.

Una monitora de la Fundació ONCE ens va visitar i ens va parlar del tema del concurs: Què vol dir economia social, quin drets tenen els minusvàlids a l’hora de gaudir d’un lloc de treball, exemples d’empreses d’economia social,etc.  Ens va parlar, a més, de que havíem de fer per participar en el concurs. En aquet concurs hi ha diferents categories i nosaltres hi participem en la categoria B, per a alumnes de 5è i 6è de Primària. El treball consistia en fer una pàgina de diari en format A3 o A4 sobre l’economia social i les empreses que pensen en les persones.Ha estat un treball transversal entre les àrees de Llengua Catalana, Educació Física i Informàtica.

El treball ja ha estat enviat, els alumnes rebran un obsequi per haver participat i... esperem que hi hagi sort! Però el que és segur és que ja hem après moltes coses: Com es fa la pàgina d’un diari, com s’anomenen les diferents parts del diari, com es fa una entrevista, hem fet recerca a Internet, què és l’economia social, què diu la Llei del dret d’un lloc de treball digne pels minusvàlids, les empreses ho compleixen?.... i a més ens ha servit d’introducció a la unitat didàctica que hem començat a E. Física d’esport adaptat. 

Esperem que us agradi el nostre treball!!!!

Alumnes de 6è
Curs 2014-2015


divendres, 27 de març del 2015

6è - Mosso per un dia

El passat dilluns dia 23 de març, els alumnes de 6è curs es van desplaçar a les instal·lacions de l’Institut de Seguretat Pública de Mollet del Vallès per a realitzar la darrera de les activitats vinculades al projecte Mosso per un dia, que hem encetat enguany.
El projecte però havia nascut mesos abans, fruit de la relació entre l’escola i l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Premià de Mar, amb els següents objectius:

  • Conèixer algunes de les moltes tasques bàsiques així com diversos procediments que el cos de Mossos d’Esquadra realitzen en favor de la ciutadania, la major part de les quals, passen desapercebudes o simplement no són del tot conegudes.
  • Conscienciar de la figura del policia a la societat, aconseguint una visió més propera envers el ciutadà.
  • Fer participar activament als alumnes per a que entenguin la tasca de la policia en primera persona i de forma pràctica, donant a conèixer les problemàtiques que sorgeixen en la convivència ciutadana així com la gran quantitat de serveis de mediació i de primera assistència que pot arribar a fer la policia.
  • Desenvolupar des de la vessant de l’Educació Física la competència comunicativa participant activament i de forma creativa en accions de comunicació utilitzant la representació, la dramatització, la improvisació, l’expressió corporal i la interpretació.


Després de participar en quatre sessions realitzades a l’escola, el grup de 6è. curs d’Educació Primària va visitar les instal·lacions de l’ISPC de Catalunya en companyia de la Beatriz Escobar, instructora dels Mossos d’Esquadra. Van poder visitar i actuar en la resolució de casos al bulevard, lloc utilitzat pels Mossos d’Esquadra per a les seva instrucció. També van visitar les instal·lacions, visitant el Museu dels Mossos d’Esquadra, les instal·lacions esportives on s’estava duent a terme un entrenament de defensa personal i després d’un matí tan intens, van anar al menjador comunitari per tal de recobrar forces. En acabat, acompanyats per la instructora, ens vam desplaçar a les galeries de tir i també vam poder comprovar el pes de les armilles antibales, els cascs, els escuts de protecció, entre d’altres estris de treball dels Mossos.

Per últim, ja asseguts a l’Auditori, van escoltar els parlaments de la Directora de l’ISPC, la Sra. Núria Aymerich, que van servir per a tancar el projecte en aquesta edició de 2015, no sense abans lliurar els diplomes acreditatius de la participació a Mosso per un dia a cadascun dels alumnes. Tot seguit, després de la fotografia de grup al pati de banderes i del comiat, vam retornar a l’escola molt contents per haver estat la primera escola catalana en dur a terme aquest projecte i per haver participat tan activament en el seu disseny i confecció. 


dilluns, 23 de març del 2015

5è - Laboratori de cuina III

A la darrera de les receptes de cuina de llegums que ha dut a terme 5è curs, hi ha hagut visita. La Cristina Madrilley, del Departament de Responsabilitat Social i Medi Ambient de Caprabo així com la Sara, ex-alumna i ara treballadora de Caprabo Vilassar de Mar, han passat per l’escola per viure en directe com és això d’elaborar una recepta al Laboratori de cuina, dins de l’àrea d’Educació per a la Salut. Els vam demanar que portessin davantal perquè les faríem treballar colze amb colze amb els diferents equips de cuina i així ho han fet, participant d’allò més amb els nois i noies elaborant una deliciosa recepta emmarcada dins de la cuina amb llegums gràcies a l’aportació de la soja.

L’origen de la soja se situa a la Xina, al Japó i a d’altres països d’Orient. És un llegum de la mateixa família que les mongetes o els pèsols. D’aquest aliment, se n’obtenen gran varietat de productes: llet de soja, brots de soja, salsa de soja, etc. Ens aporta proteïnes de molt bona qualitat, fibra, minerals (com el calci, el fòsfor, el magnesi i el ferro...) i hidrats de carboni, és a dir, molta energia. A la recepta hem fet servir soja germinada i salsa de soja.

Un cop hem elaborat la recepta i l’hem tastada, hem fet una mica de sobretaula amb la Cristina i la Sara per tal de saber més coses sobre la seva tasca a Caprabo, a l’hora que els hi hem agraït que un any més haguem pogut fer el Laboratori de cuina amb la col·laboració de la empresa per a la qual treballen.

Després d’acomiadar-nos d’elles fins l’any vinent, només ens queda convidar-vos a reproduir la recepta a casa vostra i per això us l’adjuntem al següent enllaç.

Bon profit!

dimecres, 18 de març del 2015

6è - Laboratori de cuina III

Amb aquesta proposta de creativitat a la cuina els alumnes de 6è curs s’acomiaden del Laboratori de cuina, ja que aquesta és la darrera de les elaboracions que fem enguany.

En aquesta ocasió, hem plantejat als diferents equips de cuina el repte de cuina un mateix plat titulat “Serps inofensives en una selva de gustos”. En aquesta activitat, la recepta ha seguit una dinàmica diferent del que se sol fer en el cas de les receptes tradicionals, en el sentit que no es treballa la reproducció d’un procés preestablert, sinó que hem propiciat la creativitat dels equips de cuina en base a uns coneixements adquirits a l’aula. El repte és que cadascun dels grups ha d’elaborar una amanida en la qual hi hagi una barreja dels diferents gustos: àcid, dolç, salat i amargant i que serà la selva que acompanyarà les serps inofensives.

Hem exposat tots els ingredients acompanyats d’una targeta que n’identificava el sabor més predominant. De tots aquest aliments, els alumnes han triat un aliment com a representant de cadascun dels sabors;  el que calia era fer una bona tria per a combinar-los entre ells. L’amanida que han fet els alumnes ha estat la base del plat on hi hem posat les nostres serps inofensives, fetes amb salsitxes enfilades en un pal de broqueta que s’anaven fent mentre els grups triaven i manipulaven els seus aliments.

Només caldrà que cada equip de cuina disposi d’una fitxa de la recepta en blanc, que anaven omplint amb les anotacions dels materials necessaris per a dur-la a terme, els ingredients i quantitats que faran servir, la tècnica culinària que utilitzaran per a treballar cadascun d’aquests ingredients, com estructuraven la presentació del plat, el lloc preferent en un menú que el seu plat podia ocupar i, per últim, les observacions, idees i orientacions que creien més adients de destacar.

D’aquesta manera, en acabar la jornada de cuina, cada equip de cuina ha presentat una versió diferent d’un mateix plat.

Aquí us adjuntem el llistat d'ingredients que els hem proposat per a elaborar la selva.

Bon profit!

dissabte, 14 de març del 2015

5è - Exposem les nostres cançons

Fa uns dies us vam ensenyar el molt que estavem treballant per tal de crear les nostres pròpies peces musicals en una entrada en aquest mateix blog, i tal i com us vam prometre, us deixem un petit resum de tota la feinada que han fet les i els alumnes de 5è per acabar tenint unes grans peces musicals creades per ells mateixos!


dimecres, 11 de març del 2015

6è - Taller d'Educació per a la Igualtat de gènere

El passat dia 5 de març, els alumnes de 6è de Primària varen tenir la oportunitat de participar en un taller d’Educació per a la Igualtat, que ens havia ofert l’Ajuntament de Vilassar amb motiu de la celebració, el dia 8 de març, del Dia Internacional de la Dona.


Aquesta activitat va ser molt profitosa per a tot el grup classe. Tots /es varen poder treure les seves pròpies conclusions sobre la igualtat de gènere dins la societat en la que vivim.

Aquí us n'adjuntem un recull de fotografies!

dilluns, 9 de març del 2015

5è - Laboratori de cuina II

Els nostres cuiners de 5è han tornat al laboratori de cuina a per la seva segona sessió d'enguany!

En aquesta ocasió han tingut l'oportunitat de poder realitzar dues receptes diferents: una crema de cigrons, també anomenada hummus, i un xarrup de pèsols amb sorpresa! No dubteu en mirar les receptes i animar-vos a fer-les a casa!

Bon profit!

dimecres, 4 de març del 2015

6è - Laboratori de cuina II

Malgrat que els avenços tecnològics han permès consumir durant tot l’any aliments que abans només es podien prendre durant la temporada de collita, cal conèixer també la importància de l’estacionalitat dels productes. D’altra banda, les noves tecnologies i els moviments migratoris han permès accedir a cultures alimentàries que abans no coneixíem.

L’acte de menjar és un element d’identificació cultural, a més a més de ser un procés nutritiu amb aspectes d’afectivitat, identificació social, cultura, religió, etc. Per aquest motiu, les diferents maneres que té cada país d’alimentar-se també són definides per la seva tradició, la seva història i la seva identitat social i religiosa. La gastronomia de cada país està definida, entre altres factors, per les tradicions, la cultura i l’economia que li són pròpies. Per exemple:

- L’arròs és el cereal bàsic de la cultura oriental. El blat és el cereal bàsic de l’àrea mediterrània. El blat de moro és un cereal originari d’Amèrica i ocupa el segon lloc entre els més cultivats, després del blat.

- El blat a Occident, el blat de moro a Amèrica, l’arròs a l’Àsia i el mill a l’Àfrica són cereals que proporcionen els hidrats de carboni que necessitem, i per això són símbols de vida en moltes cultures.

- L’alimentació mediterrània és considerada un model saludable arreu del món, i es caracteritza per la presència de blat (farines, pa...) amb hidrats de carboni complexos que aporten energia. També hi ha una important presència de verdures, de fruita fresca i de fruita seca (que aporten vitamines, minerals i fibra) així com peix (proteïna de qualitat). La carn, els ous i també els làctics en formen part com a aliments proteics. Aquest patró alimentari és ric en greixos d’origen vegetal (oli d’oliva principalment), relativament pobre en greixos d’origen animal i generós en proteïnes d’origen vegetal.

En aquest sentit, pensem que és bo conèixer, respectar i incorporar les tradicions culinàries d’arreu però alhora, fer prevaldre els excel·lents aspectes positius que presenta la cultura culinària mediterrània i avui en dia s’han perdut, en molts casos, a causa de la globalització actual així com dels mals estils de vida.



A la recepta d’avui, proposem un plat protagonitzat per una fruita forana com és el mango. Amb ell, ens endinsem en la preparació d’una amanida de cuscús, tomàquet i mango, amb oli de menta i llimona (us adjuntem la recepta). D’aquesta manera, reflexionem sobre un plat que pot mantenir la seva base arreu on es faci però incorporant productes del seu entorn i, a més, tenint en compte l’estacionalitat; és a dir: aquest cuscús (sèmola molt consumida als països àrabs) podria ben ser substituïda per una hortalissa (com un enciam), pasta, proteïnes de peix o carn, un ou dur tallat a bocins, etc., dependent de la zona geogràfica on ens trobéssim. També, el mango, que en aquest cas prové del Perú, pot ser intercanviat per un préssec de Lleida, sense anar més lluny. D’altra banda, també provem d’aromatitzar, mitjançant la maceració, un oli d’oliva que podrem fer servir per aquest o per a d’altres preparacions culinàries. Us animem a fer la recepta.

Bon profit!



5è - Creem cançons

Els alumnes de 5è estem creant unes peces musicals melòdiques, esperem que ben aviat les tinguem enllestides i en pugueu escoltar els resultats!




5è - Laboratori de cuina I

A la classe de cinquè, ja ha començat el Laboratori de cuina d’aquesta temporada, de la mà de Caprabo. Els nostres cuines i cuineres ja tenen certa experiència acumulada pel que fa a aquesta proposta d’Educació per a la Salut, al voltant de la cuina del peix i també de la cuina de fruites i hortalisses.

Aquest curs els proposem cuinar centrant la mirada en l’altre dels pilars d’una bona alimentació: els llegums, uns grans oblidats.


Avui per començar, han elaborat una recepta original, diferent i senzilla. Es tracta d’una amanida tèbia de llenties, la recepta de la qual podreu trobar aquí per si la voleu tornar a cuinar a casa.

Bon profit!


dimecres, 25 de febrer del 2015

5è - Creem una cooperativa!

Els de 5è hem creat una cooperativa que es diu TWENTY FIVE.

Una cooperativa és una empresa en que tots els socis són igual d’importants. Els socis aporten el mateix capital (diners que es posen quan formes una cooperativa). Tots els socis treballen igual.

Us volem informar que tenim un Web Blog que podeu visitar, així com tam
bé tenim un mail: twentyfivescoop@gmail.com

Fins ara hem creat el nom de la cooperativa, hem decidit els càrrecs de cadascú, hem escrit els estatuts i ara estem triant productes i retocant el logo.

Fa uns dies vam anar  a l’Ajuntament i vam entregar tota la documentació de la cooperativa com: els estatuts i l’acte de constitució. També vam estar parlant amb l’alcalde de Vilassar de Mar i vam fer una visita a l´Ajuntament. Els de TV Vilassar ens van gravar, cliqueu si voleu veure'n el vídeo.

Si voleu saber més informació sobre la nostra cooperativa visiteu la nostra web.





6è - Laboratori de cuina I

Els alumnes de 6è hem iniciat la quarta edició del Laboratori de cuina en col·laboració amb Caprabo.

Amb els nois i noies de 6è. Hem participat d’una interessant activitat de tast, per adonar-nos que tot el que mengem ha patit una transformació a partir del seu estat natural, ja sigui a través d’una cocció o d’una tècnica culinària, o bé a través d’un procés de conservació.

Una activitat de tast és una manera immillorable d’experimentar l’aprenentatge de nous coneixements alhora que reafirmem els que ja teníem, ja que els alumnes de 6è curs ja duen tres anys participant de Laboratori de cuina a la nostra escola. En aquesta ocasió, l’activitat ens ha permès observar com un mateix aliment varia d’aspecte, de gust, de textura i d’aroma quan pateix una transformació. L’aliment triat per a fer el tast és el tomàquet, perquè és l’hortalissa més comuna arreu del món i per aquest motiu, els alumnes en poden valorar millor les diferents presentacions.

El tast de tomàquets d’avui presentava cinc preparacions ben diferents d’aquest producte:

1.Tomàquet natural

2. Tomàquet assecat

3. Suc de tomàquet

4. Quetxup

5. Melmelada de tomàquet

6. Salsa de tomàquet fregit

Us en deixem un parell de documents en els que podreu llegir, amb més detalls, com ho fem i un poema que Miquel Martí i Pol dedica als tomàquets en el seu llibre "Bon Profit"