dilluns, 20 de març del 2017

LABORATORI DE CUINA DE 5è: CUINEM FALAFEL A L'ESTIL DE L'ESCOLA

A la darrera proposta de cuina de llegums del grup de 5è de Primària, hem cuinat falafel a l'estil de l'escola. 

Sempre que parlem d’hamburgueses pensem en carn; potser ja en mengem massa de proteïna animal i si aquest fos el cas, en aquesta ocasió les presentem vegetals 100% i també se’ns acut la idea de que podríem fer el mateix, per exemple, amb sardines i fer-les de peix.

Els llegums secs són llavors assecades i separades de la seva beina. Procedeixen de les plantes de la família de les lleguminoses i el cigró, és un dels llegums que els humans hem consumit des de la prehistòria. En menjaven també els egipcis i els romans. Són aliments molt complets, rics en proteïnes vegetals que combinades amb les dels cereals (com les de l’arròs per exemple), augmenten el seu valor nutritiu. Aporten calci, ferro, vitamines i un contingut de fibra molt alt. I com que contenen hidrats de carboni, també ens donen molta energia!

Aquestes, podríem anomenar, croquetes vegetals àrabs, és un dels plats més populars del Pròxim Orient, incloent-hi els països no àrabs. L’origen del seu nom és, molt probablement, el verb àrab falfala, que significa condimentar. En veritat, podem afirmar que la massa del falafel conté la més variada i equilibrada quantitat d’espècies de tots els plats àrabs. I és ben veritat que un sol sandvitx de falafel, ben fet i condimentat, satisfà completament, igual que un menú. 

El falafel és omnipresent i l’aroma que desprèn l’oli amb el qual es fregeix impregna tot l’espai vital dels ciutadans com si fos gessamí, la flor no menys omnipresent per tots els racons del món àrab-musulmà; el venen a qualsevol racó de les ciutats del Pròxim Orient. A Egipte el coneixen amb el nom de taameya. L’origen de les croquetes de falafel és molt discutit, però és probable que ja es consumissin a l’Egipte faraònic i que des d’allà, es traslladessin a la península aràbiga, sobretot al Iemen. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada