dijous, 14 de març del 2019

A EDUCACIÓ FÍSICA, FEM LA VOLTA AL MÓN TOT JUGANT!

Aquesta setmana a 6è de Primària hem acabat una experiència molt interessant a l'àrea d'Educació Física. Hem dedicat diferents sessions a conèixer jocs d'arreu del món, explorant les propostes lúdiques més tradicionals de cadascun dels continents. 

En acabar cada sessió, el grup valorava els jocs practicats dels diferents països i mitjançant una votació s'escollia el millor joc de la jornada, de manera que hem aconseguit triar un TOP 5 amb el millor de cada continent. 

També els hem demanat als nens i les nenes que valorin les semblances que tenen els jocs practicats a l'Àfrica, Oceania, Amèrica del Nord o del Sud, Àsia o a d'altres contrades d'Europa amb els jocs propis del nostre territori i han arribat a la conclusió que tots ells tenen moltes diferències (idioma, reglaments, materials, metodologia) però que s'assemblen en una cosa: hi juguem per a divertir-nos, siguin de la cultura que siguin. 

Si parlem de nens i nenes de diferents cultures i intentem cercar-li un paral·lelisme el trobem en el joc. El joc és un mitjà per a que el nen aprengui les normes culturals i els valors d’una societat. Els diferents tipus de jocs que els nens i les nenes practiquen són un reflex de la cultura en la que viuen. Així, per exemple, fins fa ben poc els jocs tradicionals infantils en algunes ètnies de Papua Nova Guinea es caracteritzaven per l’absència de guanyadors o perdedors. Tot el contrari del que succeeix en els jocs actuals de la nostra societat occidental on la competició malauradament, es converteix en molts casos en un element essencial. 

D’aquesta manera, recuperar jocs de diferents racons del món i introduir-los convenientment estructurats a les classes d’Educació Física pot suposar per al nostre alumnat l’accés a altres formes no només de joc (tot i les semblances) sinó també d’actuar i de pensar i ens ha de facilitar un millor coneixement de formes de vida culturalment diferents a la nostra. 



Finalment, a la darrera sessió, cal felicitar els i les alumnes de 6è per haver aportat cadascú un interessantíssim treball de recerca al voltant de diferents jocs d'arreu del món que no havíem practicat a classe. 

El recull de tots els treballs esdevé una esplèndida recopilació de jocs de tots els continents que han explicat als seus companys i companyes i que han posat en pràctica al llarg de la sessió. 

Enhorabona a totes i a tots per la feina feta! I que tingueu un bon joc!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada