dimecres, 13 de març del 2019

LA PLUJA NO ATURA NI ELS ESPORTS NI LA SOLIDARITAT A EDUCACIÓ FÍSICA DE CINQUÈ

Aquests dies a les sessions d'Educació Física de Cinquè de Primària estem practicant diferents esports tant individuals com col·lectius. 

Avui, ens tocava practicar una mica de futbol però malauradament, ens hem trobat amb un matí ben rúfol i gris que ha acabat sent un matí plujós. En resum, que la pista era ben molla. 

Doncs cap problema, practiquem el futbol a dins del gimnàs i ho fem presentant a les nenes i als nens una modalitat d'activitat física originària de Madagascar i que pertany a una acció solidària i mediambiental de l'O.N.G. Agua de Coco: es tracta del futbol passadís. 

Aquesta joc ja fa molts anys que forma part de la nostra proposta d'activitat física i de solidaritat ja que des de l'àrea d'Educació Física adquirim el material necessari per a practicar-lo directament a la O.N.G. abans esmentada. 

La pilota oficial del futbol passadís, està confeccionada amb la finalitat d'ajudar a una població i a tot un planeta que ho necessiten. 

I és que aquesta pilota solidària no és una joguina convencional. Es tracta d’una petita pilota confeccionada en un 80% per bosses de plàstic rescatades dels carrers de Tuléar, a Madagascar. Després de fer-li un rigorós tractament de neteja, desinfecció i classificació de les bosses, aquestes són utilitzades per a la confecció d’aquest peculiar esfèric d’uns 40 cm. de circumferència aproximadament. Les bosses, un cop agafen la forma rodona, es relliguen amb corda de pita, un altre dels materials que fan única aquesta pilota; amb aquest element, també molt present als carrers de Tuléar, es premsen les bosses de plàstic per aconseguir una forma esfèrica de gran precisió i totalment innovadora: la sockball.

La sockball està confeccionada totalment a mà, el procés artesanal es dut a terme per dones de la ciutat de Tuléar, beneficiàries del projecte d’ajut social de la Fundació Agua de Coco; d’aquesta manera, aquestes dones aconsegueixen ingressos que ajuden a pal·liar els efectes devastadors de la precària situació familiar d’extrema pobresa, en la qual es troben moltes famílies de l’entorn. Gràcies en part a aquesta iniciativa solidària, les dones aconsegueixen un ingressos que els ajuden a dur una vida més digna. A més a més, millora l’entorn mediambiental de la ciutat de Tuléar, en enretirar, reciclar i reutilitzar els plàstics dels seus carrers.

A banda de ser la pilota oficial del futbol passadís, és la pilota més popular pels carrers de Madagascar. Amb ella juguen a voleibol, beisbol i futbol molts nens i nenes de tota l’illa. A casa nostra, podem acoblar-la a qualsevol altra activitat en la que una pilota d’aquestes característiques hi tingui cabuda, com per exemple, l’handbol platja o a l'escola, quan a Educació Física parlem de jocs d'arreu del món o bé quan tractem les joguines de material alternatiu o d'origen solidari.

Nosaltres a l'escola fa anys que hi juguem amb un reglament propi molt particular, que fomenta la cooperació la rivalitat sana, però això ja us ho explicarem un altre dia. Avui, el més important, és que la pluja no ha aturat ni l'activitat física ni la solidaritat a Educació Física. De fet, ni avui ni mai. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada